Столичният общински съвет на трето поредно заседание не успя да избере председател. Следващото заседание, на което точка първа и единствена ще е отново изборът на председател на Съвета, ще е на 7 декември.

Най-много гласове получи кандидатката на БСП Диана Томова, което не бе изненада, след като по-рано днес Борис Бонев оттегли своята кандидатура.

"Не бягаме от отговорност, щяхме да бягаме от отговорност, ако три седмица си бяхме клатили краката. Вместо това направихме всички възможни, открити, цивилизационни усилия да намерим консенсус", заяви той.

Този път и ГЕРБ, и ПП-ДБ ("Спаси София") нямаха номинации, кандидати представиха само БСП, ИТН и "Възраждане" - същите, както и предишните два пътиа представителката на БСП Диана Томова събра едва 9 гласа при последните два вота. Кандидатите на "Възраждане" и ИТН също получават само шепа гласове от малките си групи. 

Председател на СОС може да се избере с минимум 31 гласа "за", независимо колко общинари присъстват. 

От ГЕРБ многократно намекнаха, че Бонев и "Спаси София" държат кмета Васил Терзиев и обединението като заложник, с условието той да бъде избран.

"Личната ви конфронтация държи г-н Терзиев като заложник. Вие сигурно го заплашвате, че ще се отцепите от групата. Личат си конфликтите между ПП, ДБ и "Спаси София", заяви Антон Хекимян от ГЕРБ. 

Пламен Данаилов от "Има такъв народ" пък попита кмета защо има среща на борда на "Топлофикация" София АД с Министерство на финансите и дали Асен Василев се опитва да "придобие" общинското дружество. Кметът Васил Терзиев призна, че сега научава за подобна среща.

Карлос Контрера (ВМРО) обобщи ситуацията така:

"Очевидно е, че вече се намираме в класическа политическа криза. Виждаме няколко ледника, които упорито се блъскат един друг в морето. Антагонизмът е прекалено голям. Всяка една от големите групи се пази сакън да не се допре до някоя от останалите, за да не бъде обвинена в сглобка или задкулисна коалиция."

От ГЕРБ се възползваха от заседанието многократно за атаки срещу кмета Терзиев - под формата на въпроси. Предедателстващата Грети Стефанофа (ПП-ДБ) също многократно им отнемаше думата, заемайки практиките на бившите управляващи от тяхното властване в СОС.

"Назначеният от вас шеф на завода за отпадъци е отстранен от Фандъкова заради инцидент и смърт на работник. Същият човек е осъждан от ВАС в качеството му на ръководител при инцидент с 3 загинали и десетки ранени", отбеляза Антон Хекимян, визирайки Николай Славов, назначен временно на позицията.

"Разочарован съм, че вътре залата се превърна в място за пресконференции, а не дебат за това как да изберем председател и да се придвижат много важни въпроси, заяви кметът Васил Терзиев. - То няма много варианти. Или ние с ГЕРБ, или ние с БСП. Градът ше плати висока цена, ако не се разберем."

След заседанието Бонев отбеляза, че групата на обединението е дала възможност на "всички останали 38 общински съветници да си изберат председател".

“Резултатите от местния вот, а и събитията днес доказаха, че без групата на ПП-ДБ “Спаси София” избор на председател няма как да се осъществи”, заяви той. “Искаме да проведем прозрачни, публични и много ясни разговори по приоритети и политики, а не за разпределяне на власт или квотни принципи."

Според ПП-ДБ (СС) днес в Съвета е имало "една управляваща формация с 23 съветници и опозиция с 38 съветници", и никой друг не е искал да поеме отговорност за управлението на столицата.