Има управленска програма, а в нея има секторни политики, всеки един министър е отговорен за изпълнението на сроковете, законодателството и реформите. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на въпрос ще има ли смяна на министри от кабинета при ротацията на премиерите, предава БТА.

"Не подхождам по никакъв начин с презумпция, че някой трябва да бъде сменен, защото трябва да бъде сменен", заяви Габриел. - "Как се изпълняват заложените в управленската програма реформи и инициативи, как го усещат българските граждани и каква е подкрепата от парламентарните групи – тези три фактора вървят ръка за ръка", обясни министърът.

Коментарът е по повод предстоящата ротация и изразеното преди месец искане на партийния й лидер Бойко Борисов за смяна на 7-8 министри.

В отговор на въпрос Габриел отбеляза, че нещата са различни в добра посока.

"Излизат двете основни партии, които подкрепят правителството и казват, че има нужда от механизъм, който да позволява да се правят назначения и да се вземат решения. Това е нещо, за което аз говоря още от май месец, дори преди съставянето на правителството," коментира Мария Габриел по повод вчерашния съвместен брифинг на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и  министъра на финансите и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев, които казаха, че започва разговор по регламент за това как ще бъдат излъчвани и попълвани регулаторите.

Вчера стана известно, че ще бъде поискана оставката на управителя и на подуправителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и процедурата ще започне по нов регламент.

"Самият факт, че има много голяма яснота, че в трудна ситуация можеш да отстъпиш крачка назад в името на това да има прозрачност при вземането на решения - това е нещо, което трябва да виждаме откъм положителната страна. За да не стигаме до ситуации на блокаж, за да не стигаме до ситуации, в които има взаимни обвинения, защото не се е провел разговор, защото няма яснота по отношение на процедурата - това беше крачката в положителната посока, каза още Габриел. Според нея никой не е прекрачил границата на правомощията си. С премиера Николай Денков сме един екип", посочи още външният министър.

Днес пък Борисов говори пред партийни функционери по темата с назначението на ГЕРБ в здравната каса за подуправител.

"На ГЕРБ мога да се карам само аз, а на мене никой!" - заяви той и определи като "внушение", че вчера премиерът Николай Денков се скарал на ГЕРБ и затова партията склонила да поиска оставката на прясното си назначение.

"В цялата сфера на здравеопазването ГЕРБ няма нито един човек. Как нашият подуправител може да направи нещо под тези толкова шапки" - оправда се той.