Лидерите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" са се договорили за регламент, по който да се избират регулаторите. Това заявиха самите те след среща в парламента.

Заради постигнатото съгласие по новия регламент, лидерите на двете формации ще помолят новоизбраните управител и подуправител на НЗОК да си подадат оставките, за да може изборът им да мине по новия регламент.

Именно изборът на зам.-шеф на Здравната каса доведе вчера до остри пререкания в Народното събрание.

"Заради опорочения избор на ръководството на НЗОК ще отправим молба към двамата да направят крачка назад, без това да е свързано с някакъв укор към тях - с благодарност за готовността им, за да можем да стартираме процедурата начисто по новия регламент.

Всички останали назначения ще изчакат този регламент".

Това коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се изказа ласкаво за финансовия министър Асен Василев, с когото са в доста обтегнати взаимоотношения напоследък:

"Току-що разбрахме, че последния месец имаме над 1 млрд. събрани от ДДС приходи. В момента дефицитът е 0,6%, сега отиват на среща с германското ръководство, за да търсят подкрепа за еврозоната.

Доста неща за данъчните закони си говорихме конструктивно. И когато водим едни нормални разговори, без истерия и крясъци от първия ред, можем да намерим консенсус по всички теми", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той потвърди, че ГЕРБ ще подкрепи законите по Бюджет 2024, включително и този на НЗОК.

"След вчерашния ден, в който всички видяхме, че показването на мускули води до там, че всички потъваме в една говорилня, която нито е модерна, нито е задължителна за българския парламент - точно обратното.

Затова проведохме час и половина разговор - бюджетът на Касата и на държавата ще бъдат подкрепени.

Водим с Христо Иванов разговор за конституционната реформа, той е водещ там и там ще ни трябва и ДПС. Така, че се договорихме по всички въпроси", каза Борисов.

Самият Василев заяви, че за първи път от над 20 години през ноември държавата събира повече данъци, отколкото е похарчила и ще има намаление на дефицита от 0,8% на 0,6%. Това ни позволява съвсем спокойно да се поберем в изискването за 3% дефицит.

"Данъчните мерки за събиране на данъците започват да дават резултат. Събираемостта се вдига значително, така че сме напът да си преизпълним бюджета с по-малък дефицит от заложеното.

Има ясна рамка за бюджета за догодина, има някои неща да се договорят за данъчните закони, но това е една стабилна основа за нашата основна цел за догодина - да влезем в еврозоната", заяви Василев.

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски даде отделно изявление, в което обаче изтъкна, че е участвал в срещата. За конституционните промени и за избор на регулатори се изизква мнозинство от 2/3, което означава, че това не може да стане без ДПС.

"Съгласни сме, разумно е да се направи този регламент", каза Пеевски.

Той обяви темата за скандалите около избора на подуправилте на НЗОК за приключена.

"Премиерът, ако почне да работи за хората, ще разговаряме с него, ако прави разумни неща. Пълна подкрепа има вицепремиерът Габриел".

Това каза още Пеевски.

По-късно през деня стана ясно, че управителят на НЗОК Станимир Михайлов и избраният вчера за подуправител проф. Момчил Мавров са депозирали писма с оставките си в деловодството на Народното събрание.