Националният ни отбор ще бъде във втора урна на Дивизия С в следващото издание на турнира Лига на нациите на УЕФА, обяви европейската централа, цитирана от БТА.

България завърши на 2-а позиция в групата си в предходното издание, когато при вече бившия селекционер Младен Кръстаич тимът записа победи над Гибралтар и Република Северна Македония като гост. Тези резултати поставят селекцията ни във втората урна, а не в третата. Нивото остава третото - Дивизия С (или още Лига С).

Жребият ще се тегли на 8 февруари в Париж, а в нашата компания 16-те отбора ще бъдат разпределени в четири групи по четири отбора. Новото тази година е, че не само първите тимове ще се изкачват в Дивизия В. Шанс ще има и за заелите вторите места, като те ще играят плейоф на разменено гостуване с предпоследен тим от съответната група в по-горното равнище.

Единствената неяснота на този етап в С е дали в четвърта урна ще бъде Гибралтар или Литва. Двата тима ще се срещнат в директен мач през март, който ще определи кой остава в третото ниво на турнира и кой слиза в четвъртото. Това се налага заради оставянето на руския национален отбор извън поредна международна надпревара.

Разпределението в урните означава, че България няма как да се падне в една група с отборите на Азербайджан, Косово и Фарьорските острови. За момента УЕФА не е уточнила календара, но със сигурност мачовете ще започнат в първата седмица на септември. При жребия в Дивизия С ще бъде взета и специфика от политически характер - отборите на Армения и Азербайджан няма как да бъдат събрани в една група.

Разпределение на урните в Дивизия С на Лигата на нациите:

Първа урна: Румъния, Швейцария, Армения, Люксембург

Втора урна: Азербайджан, Косово, България, Фарьорски острови

Трета урна: Република Северна Македония, Северна Ирландия, Кипър

Четвърта урна: Беларус, Литва или Гибралтар, Естония, Латвия

Разпределение на урни в другите дивизии

Дивизия А

Първа урна: Испания, Хърватия, Италия, Нидерландия

Втора урна: Дания, Португалия, Белгия, Унгария

Трета урна: Швейцария, Германия, Полша, Франция

Четвърта урна: Израел, Босна и Херцеговина, Сърбия, Шотландия

Дивизия В

Първа урна: Австрия, Чехия, Англия, Уелс

Втора урна: Финландия, Украйна, Исландия, Норвегия

Трета урна: Словения, Република Ирландия, Албания, Черна гора

Четвърта урна: Грузия, Гърция, Турция, Казахстан

В Дивизия D са включени останалите шест страни, които са на последните места в ранглистата на УЕФА. Те ще бъдат разпределени в две групи по три отбора и победителите в тях ще се изкачат в по-горната дивизия. Това са съставите на Молдова, Малта, загубилият от баража Гибралтар - Литва, Андора, Сан Марино и Лихтенщайн.