Президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов даде брифинг, на който в типичния си стил на говорене се изказа цветисто по няколко теми. Те бяха предстоящият конгрес на БФС, вечният казус с чужденците в родния футбол и нашите играчи, предстоящият мач с ЦСКА-София за Купата, твърденията на изпълнителния директор на Локо (Пловдив) Павел Колев за "черно тото"...

Според Стефанов, част от Изпълнителния комитет на БФС, който в сряда трябва да насрочи извънредно Общо събрание на централата, най-малко три клуба от елита са заплашени от фалит в близките месеци. 

"Новото ръководство на БФС няма да е начело с (Димитър) Бербатов. И ако е начело с Бербатов, аз ще се прекръстя на Иляз Алиев Салиев. Бъдещият президент трябва да бъде мениджър. Има конкретен човек, който е готов за поста, има много акъл, постигнал е много неща, с огромни контакти в Европа, спортен човек. Бих подкрепил Стилиян Петров, но ако е без Бербатов", заяви Венци Стефанов.

Той призова клубовете да залагат повече на български футболисти - от позицията на шеф на клуб, в който те са приоритет.

"Няма българи в отборите, така "белия вожд", обясни слабия национален отбор и липсата на изявени български играчи. - Слушам феновете на ЦСКА скандират "напред, армейци". Кои са армейци? Газон ли, Мазон ли? "Левски" и те се нашариха, не знаят на кой свят са. Не се ли дава шанс на нашите футболисти, български футбол не очаквайте. Виждате в Унгария, Словакия, Чехия, Полша, Румъния какво се случва. Трябва да се работи за създаване на млади таланти в България и тяхното отглеждане."

"Навъдили са се тарикатчета на мачовете на 15-16 годишните. Били мениджъри... Ние какво сме? Стока за продан? Родителите си мислят, че децата им ще играят в "Интер", "Манчестър Сити", а не знаят какво е да отидеш на чуждо място. Мартин Георгиев играеше перфектно в "Барселона", но не е от тяхното котило, той е пришълец. Тук трябва да се развиват младите, а след това нека се развива, ако заслужава. А не да го хвърлиш на 15 години в чужбина", добави Стефанов по повод ситуацията в детско-юношеския футбол в България. 

По думите на Стефанов три клуба са пред фалит - "Пирин" (Благоевград), "Хебър" (Пазарджик) и дори "Локомотив" (Пловдив). Първите два са общински, при това в градове, в които има нови кметове, а те изглежда не са склонни да наливат парите, давани доскоро, да не говорим, че в Благоевград проблемът възникна още при предишния градоначалник - след оттеглянето на основен спонсор.

Оказа се, че заради неразбории между основните благодетели в незавидно финансово състояние е и "Локомотив" (Пловдив), който нямал пари за хотели и един куп належащи разходи. Последното разкри изпълнителният директор Павел Колев след загубата от "Левски" с 0:3 в събота.

"В момента има три клуба пред фалит. И то сериозни клубове. Проблемите в "Пирин", "Хебър" и "Локомотив" (Пловдив) не са малки. Няма пари. С 400 хиляди лева пряко сили от телевизионни права ... с това ли ще правиш футбол?!", риторично запита Стефанов.

Той призова Павел Колев да даде доказателства, ако има данни за черно тото. Стефанов припомни и случай с опит за черно тото с вратаря Стефано Кунчев.

"Павел Колев да каже, ако има данни за черно тото. Ако има факти и доказателства, да каже.  Преди време вратарят Стефано Кунчев дойде, момчето, шапка му свалям, каза, че му предложили 20 000 евро, ако пусне два гола до 30-ата минута. Моментално изгоних треньора, който му е предложил това", разкри един от най-дългогодишните шефове в родния футбол.

Във вторник предстои нов мач "Славия" - ЦСКА-София, този път за Купата, след като в петък двата отбора направиха 1:1, "белите" изравниха в края, но надиграха съперника си и съжаляваха, че първи не са открили резултата.

“Утре ще бъде Баташко клане. Лицето Никола Попов ще ми свири (назначеният за рефер от Съдийската комисия на БФС, бел. ред.) - доказан чорбар. Следете внимателно. Сменен е съдията в последния момент и е сложен Попов", каза цветисто Стефанов.