Терминът rizz, използван от поколението Z за описване на способността на някого да привлича или съблазнява друг човек, е думата на годината според издателството на Оксфордския речник, предаде Асошиейтед прес, на която се позовава БТА.

Тя надделя над Swiftie (дума, използвана за ентусиазиран фен на певицата Тейлър Суифт), situationship (неофициална романтична или сексуална връзка) и prompt (указание, дадено на програма за изкуствен интелект) в годишното решение на експертите от издателството на многотомния Оксфордски речник на английския език. 

Четирите думи финалисти бяха избрани чрез публично гласуване, а победителят беше обявен днес.

Смята се, че rizz произлиза от средата на думата charisma (харизма). Избраната за слово на годината "показва начина, по който по-младите поколения създават пространства - онлайн или на живо, в които те притежават и определят езика, който използват", каза издателят.

"От дейностите до запознанствата и по-широката култура, тъй като поколението Z започва да оказва все по-голямо влияние върху обществото, различията в перспективите и начина на живот се проявяват и в езика".

През 2022 г. обяви за дума на годината goblin mode, който означава "необичаен модел на поведение, отхвърлящ обществените норми и очаквания".