Шест деца ще бъдат върнати от Русия в Украйна в съответствие със споразумение, сключено с посредничеството на Катар, каза днес катарски представител, цитиран от Ройтерс и БТА.

Източник, участвал в организирането на връщането, заяви, че непълнолетните са пребивавали при роднини в Русия или в окупирана от нея част от Украйна.

Това е втората група деца, които ще бъдат върнати от Русия в Украйна с посредничеството на Катар, след като през октомври бяха върнати у дома четирима непълнолетни. Преговорите се водят поне от април тази година, каза през юли източник на Ройтерс.

Катар се съгласи да се отзове на украинската молба за преговори с Русия за връщане на деца при семействата им по време на посещение на катарския премиер шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани в Украйна през юли.

"Процесът включваше получаване на съгласието на семействата, установяване на самоличността на непълнолетните и проверка на данните за самоличност, координация с хуманитарни организации, както и логистични мерки", заяви цитираният катарски служител.

За момента канцеларията на украинския омбудсман по човешките права не е коментирала темата. 

Изглежда, че този случай не се причислява към тези, при които според Киев става дума за украински деца, откарани принудително в Русия от окупирани от нея територии и които фигурират в дело, разглеждано от Международния наказателен съд (МНС), уточнява Ройтерс.

Киев твърди, че около 20 000 деца са били откарани от Украйна в Русия или в окупирана от нея украинска територия без съгласието на техните родители или настойници. Според Киев това е военно престъпление, което се припокрива с дефиницията на ООН за геноцид. 

Русия, която нахлу в Украйна през февруари миналата година, отхвърля обвинението и казва, че защитава уязвими деца от войната. 

Заради случая МНС издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и на президентския комисар по правата на детето в Руската федерация Мария Лвова-Белова. Според съда в Хага те са виновни за военно престъпление, а именно - откарването на стотици или дори повече деца от Украйна в Русия.

Кремъл отхвърля обвиненията, като казва, че те "нямат значение" в Русия. 123-те страни членки на Международния наказателен съд са задължени да арестуват Путин, ако той се намира на територията на някоя от тези държави. Русия не е член на МНС.