Терористичната заплаха за ЕС е реална, предупреди еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Тя говори след края на Съвет „Вътрешни работи“ в Брюксел.

След няколко дни ще бъде обявена линия за защита на местата за молитва в размер на 30 милиона евро, за които страните членки ще могат да кандидатстват, каза още Йохансон.

Еврокомисарят изтъкна, че това е вторият Съвет „Вътрешни работи“, който започва със съболезнования към пострадала от тероризъм страна членка. Тя визира убития в неделя германски турист в Париж.

„Това, което изключително много ме тревожи, е огромното нарастване на антисемитизма и омразата към мюсюлманите в ЕС, а и поляризацията. Също така заплахата за местата за молитва и заплахата, която много хора усещат в ежедневието си. Това е наистина обезпокоително и с това трябва да се справим заедно“, категорична бе Илва Йохансон.

Тя изтъкна, че много страни членки на ЕС са повишили нивото на заплаха.

„Има и огромно нарастване на терористичното съдържание онлайн“, продължи Йохансон.

Наскоро тя изпратила писма до вътрешните министри в страните от ЕС с три основни изисквания.

„Имаме ново законодателство за борба с терористичното съдържание онлайн и то работи много добре. Но то не се прилага от всички страни членки. Второ, имаме предложение да приравним речта на омразата към престъпленията на ЕС и то още не е прието. Трето, преди година започнахме да си сътрудничим за проследяване на парите, с които се финансират терористични действия. И тук призовавам страните членки да увеличат усилията си“, заяви Йохансон.