"Манчестър Юнайтед" играе тази вечер домакински мач срещу "Челси" във Висшата лига, но още от края на миналата седмица не това е водещата тема, свързана с "червените дяволи". 

Загубата от "Нюкасъл" с 0:1, но най-вече слабата и бездушна игра, отново провокираха публикации и коментари за отношенията в клуба и отбора. В няколко медии се появиха информации, че старши треньорът Ерик Тен Хаг е "изпуснал съблекалнята". Че все повече играчи се обръщат срещу него и методите му на работа - тежки тренировки, лоша тактика, разваляне на отношенията с водещи футболисти и т. н.

Последва реакция от клуба, който забрани достъпа до вчерашната редовна пресконференция на Тен Хаг на четирима топ журналисти от водещи медии - "Скай Спортс", ESPN, "Мирър" и дори местния "Манчестър Ивнинг нюз". Горните твърдения бяха тиражирани и изразени именно от тях.

В официалното съобщение за мярката бе посочено, че въпросните репортери (съответно медии) не са потърсили "Юнайтед", за да коментира, така не е бил спазен журналистически принцип. 

Последва ответна реакция в цялата британска преса, че и в американската, тъй като ESPN е щатски медиен концерн. Тя осъди забраната, като един от изводите е, че на "Олд Трафорд" са достигнали ново дъно в лошото управление на клуба след напускането на сър Алекс Фъргюсън. Според "Дейли Мейл" в "Юнайтед" са се "простреляли в крака", а свободното падане продължава.

Точно с Фъргюсън се дава и пример - шотландецът често е имал лоши отношения с репортери, обиждал ги е и хокал, но никога не си е позволявал да ги ограничава.

Още по-любопитно е, че "Скай" е сред компаниите, които държат тв правата за излъчване на Висшата лига. Поредният скандал, свързан с "Юнайтед", съвпадна с обявяването на нов договор за излъчване във Великобритания, по силата на който между 2025-а и 2029 г. "Скай Спортс" и TNT Sports ще платят 6,7 милиарда паунда на Примиър лийг. "Скай" ще извади много повече, съответно ще може да транслира повече двубои.

Един мач в този период ще струва средно 11 милиона паунда.

"Журналистите, които не са тук, не бяха допуснати, защото изобщо не потърсиха нашата гледна точка, заяви Тен Хаг на прословутия брифинг. - Те излязоха с тези материали без нашето знание и това не е правилният подход. Винаги сме имали добра комуникация с медиите, но те трябваше да ни се обадят и щяхме да обсъдим ситуацията.

Историите, които те са написали, не са верни. Няма хаос в съблекалнята. Във всеки отбор има футболисти, които играят повече, и такива, които играят по-малко и съответно са по-малко щастливи. В определени ситуации те просто трябва да изчакат, за да дойде техният шанс."

Случката съвпада и с предстоящото влизане в "Манчестър Юнайтед" на най-богатия британец - сър Джим Ратклиф, който ще плати около 1,7 милиарда долара за 25 процента от клуба и се очаква да получи чисто футболната власт на 20-кратните шампиони на Англия. Чака се завършване на процедура на одобрение на сделката от властите в Обединеното кралство.

Твърди се, че химическият магнат подкрепя Тен Хаг и няма да поиска смяната му. Не е ясно обаче какво ще се случи в близките седмици, ако отборът продължава да губи и писанията за разрив между водещите играчи и мениджъра се окажат верни.

В ранната есен нидерландецът извади от отбора Джейдън Санчо, който си позволи да се разграничи от него публично. Сега бившият английски национал тренира самостоятелно. Наскоро Тен Хаг закотви на пейката Рафаел Варан, като се твърди, че двамата не си говорят. Същите твърдения се появиха още за Каземиро, за Антони Марсиал...

Съответно се спекулира, че някои от тях може да бъдат продадени в зимния трансферен период. Сигурен на изхода на "Олд Трафорд" изглежда Санчо.

"Убеден съм, че играчите са зад мен. За пример мога да дам обрата, който направихме срещу "Брентфорд", мачовете с "Бърнли" и "Фулъм". В тези двубои показахме страхотен характер, воля и непримиримост и това, че сме обединени", заяви снощи Тен Хаг.