Мистериозните две свидетелки по делото срещу Георги Семерджиев, които уж били пробвали аудито, с което фатално прегази две момичета на 5 юли м. г., и днес не се явиха на заседанието. Делото се гледа на втора инстанция от апелативния съд. В съдебната зала стана ясно, че едното момиче е представило документ, че не може да присъства по уважителни причини - извън страната е до средата на декември.

Другото посочено момиче пък не е открито и не е призовано. Още за предишното заседание са го търсили на адрес, но се е оказало, че не живее там, а за съседите е непознато. Търсили го и по телефон, но операторът казвал, че номерът е грешен или непълен.

Както и Клуб Z писа, тезата на Семерджиев е, че точно тази вечер две непознати пробвали колата, защото искали да я купуват. Това става, въпреки че в разполовеното на две ауди той е заразял, бягайки, своите документи, телефони, една обувка и множество биологични следи - кръв, ДНК, отпечатъци по скоростния лост и пр.

Затова и на първа инстанция съдия Стефан Милев от СГС му даде 14 г., които специално завиши с 6 г. - т.е. общо 20 години, с оглед личността на извършителя. Освен това той е признат за виновен по всичките 6 обвинения - за старо шофиране дрогиран, за употреба на фалшиви документи и номера, за държане на наркотици в колата, дори когато удря Хариет Стефанович и Христина Дилева.

Интересно е, че по делото на първа инстанция се яви и свидетел, който чул две ранени жени да бягат и да казват, че "убили хора". Това обаче до момента не е потвърдено от нито едно друго доказателство, а самият Семерджиев първо твърдеше, че е бил отвлечен, а после в движение смени тезата за двете момичета - "купувачки".

В залата се очакваха днес резултати и от две експертизи. Едната е допълнителна ДНК експертиза, която не е готова. Другата – токсикологична, е готова, като е изготвена от три вещи лица.

По въпроса имаше спор на първа инстанция.

Вещите лица посочиха, че не може да се каже със сигурност кога точно Георги Семерджиев е употребил метамфетамин.

„Без да е взета проба урина, каквато проба няма, не може да се каже тесен интервал. Може да се каже, че наркотиците са взети до 48 часа преди изследването. С уговорката, че този период е приблизителен“, коментираха те.

Известно е, че преди да вземат проба на шофьора, минават два дни - той я дава чак на 7 юли.

Също така не може да се каже дали за този период е взет материал един или няколко пъти - това зависи от количеството, както и от това дали този, който го употребява е зависим. Не е установена точната концентрация на веществото в кръвта. За да се установи моментът на приема, е важно изследването за количество. Взета е само кръвна проба, и то още на заседанията на първа инстанция стана ясно, че тя е недостатъчна, предаде бТВ.

Иначе - наркотичната проба е достатъчно стабилна, за да може да се изследва количеството, дори месеци по-късно и дори да е отваряна, но само ако пробата е съхранявана правилно и е замразена.

Понеже нямат количество, вещите лица допълват, че към този етап не може категорично да се уточни дали Семерджиев изобщо е използвал наркотици. На първа инстанция имаше две експертизи - едната показа наличие, другата отхвърли.

Съдът определи днес да се изиска информация дали има още материал от кръвната проба в Александровска болница.

Следващото заседание по делото ще бъде на 25 януари от 09:30 часа. Относно искането за заличаване на свидетелите, съдът намери, че тези искания са неоснователни.

Адвокатът на Семерджиев пък пое ангажимент да доведе на следващото заседание свидетелката, която засега остава неоткриваема за съда.

Очаква се тогава резултат и от още една експертиза.