През 2024 г. Европейската комисия смята да увеличи с 5 милиона евро финансирането борбата със заплахите, произтичащи от надигащия се антисемитизъм.

Това става ясно от огласения днес от Комисията и върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел призив за действия за обединение срещу всички форми на омраза. Девизът на призива е „Няма място за омраза в Европа“.

Финансирането ще става в рамките на програмата PROTECT. Тя се финансира от ЕС и има за задача за изследва глобалното влияние на бежанските вълни.

Приоритет е защитата на хората и публичните пространства, изтъкват от ЕК. Брюксел ще отправи призив за предложение по Фонд „Вътрешна сигурност“ (ФВС) за увеличаване на бюджета за начинанието. Специалният фокус ще бъде върху еврейските места за поклонение. Предложението, което бе планирано за 2024 г., ще бъде изтеглено за тази година.

Главна причина за увеличаващите се случаи на антисемитизъм е терористичната атака на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври. Нещата са стигнали дотам, че студенти евреи в европейските университети смятат да ги напуснат, тъй като редовно по стените биват рисувани нацистки свастики, изтъкна Маргаритис Схинас – зам.-председател на ЕК, отговарящ за насърчаването на европейския начин на живот. А някои университети дори се опитват да омаловажат проблема, допълни той.

„Шокиращото е, че някои университети, които считахме за стълб на образованието, позволяват разпространението на омраза“, заяви зам.-председателят на Комисията за ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

Наблюдава се обаче и омраза срещу мюсюлманите в Европа. И това показва, че най-засегнати от феномена са еврейската и мюсюлманската общности.

ЕК и върховният представител призовават за засилване на борбата срещу омразата във всичките форми. Това трябва да стане чрез засилване на действията в различните политики на Общността. Ще бъдат назначени и специални пратеници с ранг на посланици, чийто мандат ще бъде да увеличат възможно най-много потенциала на европейските политики за борба с омразата.

Ще бъдат положени допълнителни усилия срещу заплахите онлайн. ЕК ще настоява за финализиране на засилен Кодекс за поведение за противопоставяне на незаконната реч на омразата онлайн преди февруари 2024 г. Това ще стане чрез изграждане на система от нови хоризонтални задължения в рамките на Акта за цифрови услуги.

Предвижда се и по-силно ангажиране на гражданското общество. ЕК ще подкрепи обучения на журналисти с цел поддържане на медийните стандарти и разпознаване на речта на омразата. Ще бъде увеличена подкрепата за проверителите на факти в ЕС и арабскоезичния свят.

В началото на 2024 г. Комисията ще организира конференция на високо равнище против омразата. Тя ще бъде последвана от европейски диалози за помирение с участието на граждани от целия Европейски съюз, най-вече младежи.