Финансовият министър Асен Василев и шефът на  бюджетната комисия на НС Йордан Цонев от ДПС обявиха, че бюджетите - и държавния , и на НЗОК и ДОО, ще бъдат приети. В прав текст Василев не каза, че това означава приемане на условията на ГЕРБ и ДПС за връщане на уволнения от министъра на здравеопазването Христо Хинков директор на "Пирогов", но на няколко пъти повтори:

"Правилният начин за всеки един министър е да има самостоятелност в политиката, която води, и хората които назначава. Но ако това не бъде подкрепено и той не може да убеди партиите и премиера, правилният ход е да си подаде оствката. А не да прави циркове и да блокира държавата".

"Не е моя работа".

Това каза Василев на въпрос дали иска оставката на Хинков. След това повтори изречението си кога един министър се оттегля. След него подобен беше и отговорът на Цонев за оставката на здравния министър.

"Бюджетната процедура ще върви. Няма как бюджетът да стане заложник на който и да е шеф на една болница. Ако не се приеме бюджетът на държавата тази година, това означава, че политиката, която аз водя не се приема от партиите, които подкрепят правителството и ще си подам оставката", каза Василев.

И допълни:

"Разбрахме се новата програма за приемането на бюджета да започне с приемането на вече приетите от комисия данъчни закони утре в зала, след което в следващата седмица да се приеме големият бюджет, оставащите данъчни закони и малките бюджети на второ четене, за да може преди Коледа държавата да е с приет голям бюджет".