Здравният министър Христо Хинков е консултирал освобождаването на директора на "Пирогов" Валентин Димитров, което се оказа новата ябълка на раздора между ПП-ДБ и ГЕРБ, ДПС и с премиера Николай Денков, и с председателя на комисията по здравеопазване на НС Костадин Ангелов.

Това обясни в сряда на брифинг самият Хинков. Същевременно обаче Ангелов пише гневни постове против това действие на министъра и го обвинява в политически мотиви. По-късно с публикация във фейсбук председателят на здравната комисия на НС отрече думите на Хинков: "Лъжа са думите на министъра на здравеопазването Христо Хинков, че освобождаването на изпълнителния директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е „консултирано“ с мен."

Вчера, потвърдено и днес, от ГЕРБ и партньорът им ДПС, обявиха, че няма да гледат бюджета и данъчните закони, докато не бъде преразгледано уволнението на Димитров. Пак вчера СГС спря действието на заповедта на министъра, както и влизането в длъжност на новия директор, заради обжалване.

"Всичко, което съм предприел, е спрямо установените закони в страната, спрямо задълженията ми като министър и заставам зад моето решение", заяви още на брифинга днес Хинков.

Министърът обясни, че е докладвал на Денков „за нарушенията в „Пирогов“, регистрирани в доклад след одит на МЗ.

"Но решението за освобождаването на директора на болницата си е мое, заповедта е подписана на 27 ноември от мен, но не е влязла в сила, защото към този момент не е била връчена", обясни той. На 28 ноември Хинков обяви пред журналисти за изводите от доклада, според който има сериозни финансови нарушения в "Пирогов", но попитан дали това ще доведе до смяната на директора, минитърът отговори лаконично: "Едва ли".

Одитният доклад е предоставен и на прокуратурата, АДФИ, Сметната палата и на ДАНС, които по думите му от своя страна са предприели по-нататъшни действия.

"Като министър на здравеопазването, аз съм натоварен със задължението да нося отговорност за всички дружества в патримониума на моето ведомство. Когато получа доклад, в който са установени нарушения, като министър съм длъжен да предприе необходимите действия, защото в противен случай може да бъда обвинен в безстопанственост", добави още Хинков.

Министърът отхвърли обвиненията от ГЕРБ и ДПС, че изпълнява политически поръчки. Според версията на Делян Пеевски уволнението на Валентин Димитров било отмъщение за скандала около вече бившия съветник на министъра на отбраната Тодор Тагарев - Мустафа Емин.

"Що се отнася до внушенията, че аз изпълнявам някаква политическа поръчка във връзка със скандали от предишни периоди, одитният доклад дойде по-късно, и на базата на този доклад, както и последните действия с тези конкурси, които предизвикаха обществено недоволство от страна на служители в „Пирогов“ (преди дни имаше протест и на медици, и на пациенти срещу странното оценяване на шефа на детската хирургия проф. Христо Шивачев от комисия, назначена от Димитров, с председател председателя на здравната комисия на НС Костадин Ангелов-бел. ред.), ме накараха да предприема тази стъпка", коментира той. 

"Към момента финансовата загуба на "Пирогов" е 31,4 млн. лева. Това е 7 млн. повече в сравнение с миналата година. Размерът на собствения капитал на дружеството е под записания. Това значи, че в момента то е декапитализирано от гледна точка на финансовите му резултати. В болницата има установени законови нарушения от изпълнителния директор. На базата на одитния доклад са взети решенията за освобождаване. Не изпълнявам политически поръчки", каза Хинков.

"Към 30 септември "Пирогов'' регистрира положителен финансов резултат 898 000 лева. Същевременно отчита значително повече натрупани загуби в сравнение с предишни години. Има сключен договор за банков заем, изплащанията на който не може да бъдат отчитани като финансова печалба. Чрез него се плаща на различни кредитори. Одитният доклад ще бъде огласен, щом приключи прокурорската проверка. В момента не е възможно", обясни още министърът.

По отношение на "Майчин дом" Хинков сподели, че всички наднормени вземания са декларирани по законов ред. "Не бяха установени закононарушения. Ако се установят такива, ще се вземат мерки", посочи Хинков. И допълни, че проверките в държавните болници са планови, но ще има и извънредни, които ще преминат по график.

Междувременно Медицинският съвет на "Пирогов" излезе с позиция, в която обявява, че там са изслушали устен отчет на директора и са заключили, че болницата е "действително е на позитивен резултат и се развива успешно". Членовете на съвета изразяват несъгласие с уволнението на началника.

"Естествено възниква въпросът – Защо трябва да се сменява един успешен директор на болница, която се развива позитивно? Възникна и друг въпрос – защо повече от 15 години болницата няма обособен статут, съответен на реалните функции, които е изпълнявала винаги -  една от най-големите спешна и социална болница и основен стълб на националната сигурност?", питат оттам.  

И още:

Изразяваме остро несъгласие да научаваме от медиите за предложените промени в ръководството. Изпълнявайки задачите при лечение на болните персонал от 2500 човека заслужава да бъде уведомен от представители на Министерството на здравеопазването. Заявяваме, че ще отстояваме  безусловно мястото и мисията на УМБАЛСМ „Пирогов“ във фундаменталната структурата на здравеопазната система. „Пирогов“ е пример за ефективно функционираща 24-часова спешна болница.  

Нека лични настроения и нагласи да не оказват влияние върху сериозни и важни за всички, включително и за цялото общество, решения като назначаване/освобождаване на ръководството на най-голямата спешна университетска болница „Пирогов“. Нещата трябва да се правят на принципна и прозрачна основа. 

 Настояваме за осигуряване на нормални условия в сигурна, стабилна и адекватна работна среда, в която да можем да подпомагаме и спасяваме нашите пациенти. 

Отправяме покана към министъра на здравеопазването да посети УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и да се срещне с Медицинския съвет, Съвета по здравни грижи и всички Пироговци, които имат желание да участват.