Общ успех от държавните изпити 3,33, общ успех от следването - 4,39. Но писмен изпит и устен изпит за влизане в Софийска градска прокуратура - отличен (6).

Заместник-председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), който на практика ръководи органа, след като парламентът освободи през март м. г. председателя Сотир Цацаров - Антон Славчев, вече може да се поздрави - ще е прокурор в СГП.

Както Клуб Z пръв писа, малко след приемането на промените в антикорупционния закон, с който КПКОНПИ стана Комисия за противодействие на корупцията, ръководена от тричленен състав, оказа се, Славчев е решил да става обвинител в СГП, която се занимава с най-тежките дела, в т. ч. такива, с които се занимаваше закритата вече спецпрокуратура. Допуснати бяха 186 кандидати, които се бореха за общо 10 места в окръжните прокуратури в страната.

Че Славчев се е класирал съобщи днес специализираният правен сайт news.lex.bg.

Пълните шестици са две - едната е на Антон Славчев, който печели място в СГП, а втората е на Гергана Бучева, която е изявила желание да работи в окръжната прокуратура в Кюстендил. 

Слухове

Неофициално в кулоарите на парламента се говореше, че Славчев, който от години е определян като "човека на Делян Пеевски в комисията", ще оглави най-важното звено в новосформирания орган - специализираната дирекция "Противодействие на корупцията", която управлява разследващите инспектори и инспекторите, осъществяващи оперативно-издирвателна дейност и се ползва с независимост спрямо тримата ръководители на КПК. Той обаче избра да стане обвинител.

Сега обаче в средите на съдебната власт има нов слух за кариерното му развитие - заместник главен прокурор, като за главен такъв се спряга сегашният изпълняващ функциите - Борислав Сарафов.

До избор на нов титуляр на държавното обвинение, както и на нов Висш съдебен съвет, ще се пристъпи едва след измененията в Конституцията. Те пък се очаква да са факт непосредствено преди коледните празници.