Противоречията в управляващото мнозинство по темата кога да отпадне дерогацията (изключението) за внос на руски петрол достигнаха нов етап в своето развитие.

След като вчера два законопроекта - на ГЕРБ и на "Продължаваме промяната - Демократична България" по темата бяха гледани извънредно в енергийната комисия, а днес бяха внесени като извънредна точка в дневния ред на парламента, в крайна сметка няколко часа по-късно и двата законопроекта бяха оттеглени от вносителите си.

След края на дебатите бе обявена почивка, по време на която управляващите отново не се разбраха кога да отпадне дерогацията - на 1 януари или на 1 март догодина.

Вчера на заседанието на енергийната комисия и двата закона не бяха приети.

Предложението за отпадане на дерогацията за вноса на руски петрол от 1 януари 2024 г. бе внесено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, от председателя на Комисията по енергетика в НС Делян Добрев от парламентарната група на ГЕРБ, Йордан Цонев и Делян Пеевски от ПГ на ДПС. За отмяна на дерогацията от 1 януари 2024 г. гласуваха 8 "за", 6 "против" и трима - "въздържали се".

Предложението за отпадане на дерогацията не по-рано от 1 март 2024 г. и не по-късно от 15 март 2024 г. бе внесено от Кирил Петков и група народни представители от ПП-ДБ.За отпадането на дерогацията между 1 март и 15 март 2024 г. гласуваха трима "за", 6 "против" и 8 "въздържали се". 

Двата законопроекта за отмяна на дерогацията се оттеглят, днес по-късно следобед ще бъде изработен общ за прекратяване на дерогацията, съобщи пред журналисти в парламента председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев. 

Общият законопроект на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предвижда дерогацията  да отпадне от 1 март догодина, а от 1 януари да се прекрати износът.

"Подробността е, че трябва да разпишем текстовете за ревизията, която Агенция „Митници“ трябва да направи към 31 декември т.г., за да установи какви вече преработени количества има в складовете на "Нефтохим" и да се прецени как да изнесат за тези количества деривати, за да не задръстват складовете на рафинерията", разясни Цонев.