Пореден транш от военна помощ за Украйна се готви да гласува Народното събрание. Става въпрос за въоръжение, в т.ч. преносими зенитно ракетни комплекси и зенитни ракети, но вече не само непригодни, а и "наднормативни". Т.е. такива, които предполагаемо няма да се ползват, което очаквано ще породи брожения в БСП, "Възраждане", "Има такъв народ" и на "Дондуков 2" в стил "лишаваме армията от боеспособност".

Проектът на решение, подписан без изненада от депутати на ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС, бе внесен в спешен порядък днес в деловодството на Народното събрание и в също толкова спешен порядък подложен на разглеждане в ресорната комисия по отбрана - без да са изминали 24-те часа по правилник.

Решението съдържа 8 точки, първата от която гласи:

"Република България да предостави на Република Украйна неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, намиращи се във Въоръжените сили на РБ, които да се използват за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна."

До момента България гласува за даването на зенитни ракети - 4 на брой, дефектирали такива, както и 118 броя бронирана транспортна техника, неизползвана никога и стояща в складовете на МВР от времето на Възродителния процес. Отделно са боеприпасите.

Във връзка с точка първа на министъра на отбраната се възлага с прегледа на отбранителната политика да определи излишните количества въоръжение и техника и да се подготви предложение да бъдат предоставени те на Украйна.

С проекта се възлага още "Министерският съвет да проведе преговори с правителствата на съюзниците в НАТО за разполагане на съюзнически противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси за усилване на отбранителните способности на България".

Според него България ще разреши и обучението на наша територия на до четири украински пехотни роти годишно до 160 души.