Парламентът прие решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

По информация на Клуб Z, става въпрос за 4 дефектирали зенитно-управляеми ракети C-300, като страната ни има няколко десетки. Малко по-рано през деня началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов говори за 3 до 5 на сто от наличните.

Това стана по време на закрито заседание, като поради грешка на председателстващата Росица Кирова (ГЕРБ) самото гласуване също остана закрито. По информация на Клуб Z решението е било прието с гласовете на вносителите. Без изненада - "Възраждане" е била против. От "Има такъв народ" не са били съгласни да изпращаме ракети, а само боеприпаси, като също не са дали подкрепа, защото проектът на решение е един, а двата вида помощ не бяха разделени в отделни. БСП пък не е участвала в гласуването, демонстративно напускайки залата.

С това решение парламентът одобри на практика да изпратим на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети C-300. Заедно с тях ще изпратим и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм, които са с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

Проекторешението бе внесено от Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев, Кирил Петков и Христо Гаджев. По време на дебатите в пленарна зала срещна силен отпор и остри критики от страна на "Възраждане", БСП и ИТН.

Близо час отне започването на дебата по същество като всяка от трите гореизброени партии искаше почивка, за да се осигури време на заседанието на дойде министърът на отбраната Тодор Тагарев. 

В дебата за предоставянето на допълнителна военна помощ за Украйна прозвучаха обичайните обвинения за национално предателство от страна на "Възраждане" и "БСП за България". От двете партии видяха в предоставяните зенитно-управляеми ракети "най-модерната защита, с която разполага Българската армия". Вносителите на проекторешението за допълнителна помощ контрираха, че ракетите са "дефектирали" и "неизползваеми".

Военният министър на дойде, а в зала дойдоха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев. Те отговаряха на въпроси на народни представители при закрити врата. От "Възраждане" поискаха отговор на въпроса колко точно ракети даряваме и колко имаме на въоръжение. 

В началото Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС), един от вносителите на проекта припомни, че през последната година и половина страните членки на НАТО са помогнали много с ракетни комплекси.

"България ще предостави зенитно-управляеми комплекси, които са неизправни и няма как да се използват от българската армия", подчерта Гаджев.

Той уточни, че става въпрос за оръжие, което е на над 30 г.

Атанас Зафиров от БСП попита има ли опасност българските зенитни комплекси C-300 да останат без надеждно въоръжение и кой ще носи политическа и съдебна отговорност за това, както и докога българският парламент ще служи за "гумен печат на чужди интереси".

"Г-н Тагарев, където и да се намирате в момента, не се крийте зад гърба на Народното събрание и на военното ръководство. Всички сме наясно, че с вашето появяване в МО започва това тягостно и протяжно навеждане в интерес на друга държава, на която вие, българският министър на отбраната, сте си сложили знамето за профилна снимка в социалната мрежа", заяви Зафиров.

Ивайло Мирчев (ПП-ДБ) също заяви, че България не си дарява ракетните комплекси, а дарява ракети, които са дефектни, за които самият производител казва, че не могат да бъдат ремонтирани. 

Георги Свиленски (БСП) отбеляза, че това, което правят от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, е лицемерие спрямо украинския народ, и посочи, че досега са изпратени негодни реактори, негодно въоръжение, сега и негодни ракети. 

Александър Вълчев от "Има такъв народ" заяви, че тези ракети могат да бъдат полезни за нашата отбрана. 

"Съжалявам, че министърът на войната не е в тази зала, и се надявам, че следващото му идване ще бъде с неговата оставка", заяви и Борислав Гуцанов от левицата.

В откритата част на заседанието от ДПС не взеха отношение в дебата.

Говори Москва

Руската Федерална служба по военнотехническото сътрудничество призова България да не предава на Украйна ракети за зенитни ракетни системи С-300, за да не бъде допуснато нарушение на международното право, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Предаването от България на Украйна на ракети за зенитни ракетни системи С-300 в зоната на бойните действия ще доведе до ескалация на конфликта и до невинни човешки жертви", се казва в изявлението на руската федерална служба.

Руската Федерална служба по военнотехническото сътрудничество отбелязва, че в съответствие с член 4 от Споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Република България от 5 септември 2002 година предаването на трета страна на оръжия и военна техника, получени в резултат на двустранното военнотехническо сътрудничество, е недопустимо без получаване на предварително писмено съгласие от Русия, отбелязва ТАСС.

"Става дума за поредния опит за грубо нарушение на българското ръководство на международните си задължения в областта на контрола върху оръжията, въпреки нееднократните разяснения на руската страна", се казва още в изявлението на руската служба.