Великобритания разкри опити на ФСБ да атакува през киберпространството високопоставени физически и юридически лица в Обединеното кралство, съобщи британското външно министерство. 

Целите включвали политици, държавни служители, журналисти, неправителствени организации и други организации от гражданското общество.

В отговор са санкционирани лица, участващи в дейността на отговорната група. Министерството на външните работи също привика руския посланик, за да изрази дълбоката загриженост във връзка с постоянните опити на Русия да използва киберпространството за намеса в политическите и демократичните процеси в Обединеното кралство и по света.

Смята се, че нападението е организирано от Център 18, звено на ФСБ, което е идентифицирано като отговорно за редица операции по кибершпионаж, насочени срещу Великобритания. Дейността пък е била извършвана от подчинената му група Star Blizzard.

Какво е Star Blizzard?

Star Blizzard е известна още като Callisto Group, SEABORGIUM или COLDRIVER и се управлява от служители на ФСБ. 

Обединеното кралство е установило, че престъпната група е участвала в:

- Tаргетирането, включително от типа „spear-phishing“ (познато и като "харпуниране" - разпространяване на имейли от на пръв поглед познат и достоверен подател, в които се подтикват набелязани индивиди да разкрият конфиденциална информация - бел ред.), на депутати от множество политически партии, поне от 2015 г. насам.
- Хакването на търговски документи между Обединеното кралство и САЩ, които изтекли преди парламентарините избори през 2019 г.
- Хакването през 2018 г. на Института за държавна политика, британски мозъчен тръст, чиято работа включва инициативи за защита на демокрацията от дезинформация, както и по-скорошното хакване на неговия основател Кристофър Донъли, чийто акаунт бе компрометиран от декември 2021 г.; и в двата случая в следствие на атаката изтичат документи.
- Таргетиране на университети, журналисти, неправителствени и други организации от гражданското общество, много от които играят ключова роля за демокрацията в Обединеното кралство".

След разследване на Националната агенция за борба с престъпността днес Обединеното кралство санкционира двама членове на Star Blizzard за участието им в подготовката на spear-phishing кампании и свързаните с тях дейности, "довели до неоторизиран достъп и ексфилтрация на чувствителна информация, които са имали за цел да компрометират британски организации и в по-широк смисъл - правителството на Обединеното кралство".

Санкционираните са: Руслан Александрович Перетятко и Андрей Станиславович Коринец (известен още като Алексей Догужиев).

Въпреки че атаките са довели до изтичане на документи, опитите за намеса в политиката и демокрацията на Обединеното кралство не са били успешни, изтъква британското външно министерство

Дейвид Камерън: Ще държим Русия отговорна за нейните действия

В съобщението на "Форин офис" е публикувано и изявление на британския външен министър, който остро разкритикува действията на ФСБ и уверява Москва, че Лондон ще я държи отговорна за атаките.

"Опитите на Русия да се намеси в политиката на Обединеното кралство са напълно неприемливи и се стремят да застрашат нашите демократични процеси. Въпреки многократните им усилия, те се провалиха. Със санкционирането на отговорните лица и с привикването на руския посланик днес ние разкриваме злонамерените им опити за влияние и показваме още един пример за това как Русия избира да действа на световната сцена. Ще продължим да работим заедно с нашите съюзници, за да разобличим руската тайна кибердейност и да държим Русия отговорна за нейните действия."