Начинаещите шофьори в ЕС да могат да имат не повече от 0,2 промила алкохол в кръвта. Ограничението ще важи при задължителен изпитателен срок от две години.

Това е една от промените в правилата за шофьорските книжки, одобрени от Комисията по транспорт в Европейския парламент. Те бяха огласени от нейния председател, френската „зелена“ евродепутатка Карима Дели. Тя е и докладчик на ЕП по темата.

Целта е достигане до нулева смъртност и без сериозни инциденти по пътищата в ЕС до 2050 г. В момента годишно броят на убитите при катастрофи е над 20 000 души, изтъкна Карима Дели. Като за начало евродепутатите искат бройката да бъде намалена поне наполовина до 2030 г.

Също така начинаещите водачи ще бъдат наказвани по-строго за опасно каране.

Такава е преговорната позиция на Комисията по транспорт. Одобрението й мина на косъм – 22 гласа „за“, 21 „против“ и 2 „въздържал се“. Предстои то да бъде гласувано на пленарна сесия на ЕП през януари или февруари 2024 г.

Шофьорските книжки да бъдат валидни най-малко 15 години за мотоциклети, коли и трактори и 5 години за камиони и автобуси, предлагат депутатите от парламентарната комисия. Ще бъдат допускани някои изключения. При издаване и подновяване на свидетелството за управление медицинските прегледи ще бъдат задължителни.

Същевременно ЕС страда от недостига на професионални шофьори, признават евродепутатите. Те се споразумяха за минимална възраст 18 години за придобиване на професионална книжка за управление на камион или автобус с до 16 пътници. За любителска книжка възрастта се вдига на 21 г. Ако шофьорът е на 17-години, той ще може да управлява камион, но само с възрастен придружител.

Евродепутатите подкрепиха и предложението за подобрено обучение и тестване на шофьорите. Така те ще бъдат информирани по-подробно за опасността, която движението може да представлява за уязвимите групи – пешеходци, велосипедисти и каращи скутери и тротинетки.

Членовете на комисията одобриха също така идеята шофьорите да получават цифрова книжка на мобилните си устройства. Тя ще бъде еквивалент на физическия документ.