Русия официално определи условията, при които спортистите от страната могат да участват на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., като  "дискриминационни".

Снощи Международният олимпийски комитет след дълго отлагане най-сетне допусна руснаци и беларуси до надпреварата, но под условия - с неутрален статут, без имената на страните, без национални знамена, символи и химн, без отбори и делегации. И само ако не подкрепят войната в Украйна - най-малкото, ако никога не са изразявали позиция.

"Условията са дискриминационни и са срещу спортните принципи. Те вредят на Олимпийските игри, не на руския спорт. Този подход е напълно недопустим", заяви руският министър на спорта Олег Матицин, цитиран от ТАСС и БТА.

Той все пак уточни, че руските спортисти, които са получили квоти и покани за Париж, "вероятно ще участват":

"Винаги подкрепяме нашите, те са атлети, членове на нашето спортно семейство".

Само 11 спортисти от двете страни засега са се класирали за Игрите - 8 руснаци и трима от Беларус, уточниха от МОК в комюнике. Очаква се украинските спортисти в Париж да бъдат около 60. Все още се развадат квоти и това ще продължи до пролетта на следващата година.

До неотдавна Украйна заявяваше, че ще бойкотира Игрите, ако под каквато и да било форма бъдат допуснати там руснаци и беларуси. В последните седмици обаче позицията на страната омекна, което вероятно се дължи на дипломатически ходове от страна на МОК.

Същото се отнася за страни като САЩ, Великобритания, Канада, Франция и т.н. Те също заявяваха, че не искат представителите им се състезават редом до руснаци, но поне към този момент липсва реакция на взетото в Лозана решение.

След като първо руснаците, а след това и беларусите бяха изключени от световния спорт (с изключение на тениса и още няколко дисциплини) в края на февруари 2022 г., от МОК направиха много отстъпки, като обясниха няколко пъти, че спортистите не трябва да "плащат" за действията на политиците.

През март т.г. МОК първо препоръча на световните федерации да ги допуснат в първенства и турнири под неутрален флаг, като отложи решението си за Олимпийските игри в Париж 2024 и Милано-Кортина през 2026 г.

Някои от федерациите приеха препоръката, но леката атлетика, например, и сега отказва да допусне руснаци.