Руският флаг няма да бъде развяван в нито един момент от предстоящите Олимпийски игри в Париж идното лято, увери френският президент Еманюел Макрон.

В интервю за в. "Екип", цитирано от БТА, той добави, че участието на спортисти от страната е въпрос, който може да бъде решен само от Международния олимпийски комитет (МОК).

"Разбира се, че няма как да има руски флагове по време на Олимпийските игри в Париж. Мисля, че има консенсус по този въпрос. Русия, като страна, не е добре дошла тук във времена на военни престъпления и депортиране на деца", заяви Макрон.

"Истинският въпрос е какво ще направи МОК за участието на руски спортисти. Това е казус, който не бива да бъде политизиран", добави държавният глава.

Горното се отнася и за Беларус. Крайно решение се очаква тази есен, най-малкото защото предстоят последни състезания, на които се раздават квоти. По-рано тази година МОК допусна възможността, че може да разреши на руснаци и беларуси да участват под неутрален флаг и не от името на страните си. 

Ако това стане, няма да звучат химните им, няма имат делегации и т.н.

Руските спортисти вече свикнаха с това - заради допинг скандали на последните Летни и Зимни игри те се подвизаваха от името на Руския олимпийски комитет. Сега, ако изобщо получат зелена светлина, може би няма да могат да разчитат и на това, тъй като РОК се финансира от държавата.

Повечето големи нации са против допускането на състезатели от Русия и Беларус в Париж 2024.