Не независими експерти, а политически фигури е по-добре да бъдат начело на регулаторните органи в страната. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пред "Дарик Радио" днес.

"Вече не вярвам много на идеята за независими експерти при назначенията. Има голяма опасност, че такива експерти са много зависими от други хора. По-добре всяка партия да сложи политическо предложение, да не се слагат незнайни имена. Очаквам да знам кой стои зад този човек. Трябва да има повече ясна политическа отговорност", заяви той.

И призна, че обновяването на регулаторите у нас ще бъде "много тежка битка". Но не коментира позицията на ГЕРБ от тази седмица, според която ДПС ще имат една трета от новите назначения.

Бившият премиер обаче призна, че все по-често ГЕРБ и ДПС имат силна координация по ключови въпроси.

"Може би ние я направихме тази силна координация, защото те видяха, че имат конкуренти в политиката", е изводът на Петков.

Той коментира и заявката на руската компания "Лукойл" да продаде бизнеса си у нас заради прекратяването на дерогацията.

"Опасно ще е да се появи някаква офшорка с купувачи, които обществото да не ги знае. Едната опция е зад тази офшорка да са руски купувачи, но скрити през западен бизнес. Другата е зад нея да е консорциум със скрити български купувачи с неясни капитали", отбеляза лидерът на ПП. "Аз искам собственикът да е познат на обществото, да е с добра репутация. Този актив не трябва да не се ползва корупционно, защото може за 3 седмици да свали което и да е правителство като вдигне цените на горивата"