БСП е в преговори с "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София" за мнозинство в Столичния общински съвет, ерго - да се избере председател и той най-сетне да започне работа. За социалистите обаче преместването на Паметника на съветската армия, известен с подигравателното МОЧА (Монумент на окупационната червена армия), се явява червена линия.

Това се разбра днес от думите на общинската съветничка, която бе и кандидат за кмет - Ваня Григорова за Нова тв.

Преговорите са на финалната права и е възможно утре да има развръзка. Двете коалиции пишат обща програма.

Председателят на СОС трябва да бъде избран след разговори и обединителна програма. Формациите, които получиха най-много места в съвета и кметското място към момента, трябва да разберат, че избирателите не им дадоха право еднолично да наложат монопол във властта. В петък имахме по-конструктивен разговор. Той беше във формат БСП заедно с ПП-ДБ-СС и Васил Терзиев, заяви Григорова.

Тя уточни, че е от страна на ПП-ДБ-СС е изпратен документ, в който са отразени техните виждания за работата в Столична община. Не ставало обаче дума за "сглобка".

"В рамките на днешния ден ние ще го допълним и очакванията са, че утре ще се видим, за да разгледаме обединения документ и доколко можем да застанем зад конкретните мерки заложени вътре. В документа трябва да се описани мерки, график за вкарване на доклади и тяхното гласуване", заяви червената общинска съветничка.

"Първо трябва да се разберем за програма, а след това да говорим за личността, която ще оглави съвета", подчерта обаче тя.

Григорова уточни, че към момента от БСП имат решение да не подкрепят Борис Бонев за председател на съвета.

"Ако стигнем до консенсус, ще им се наложи да обсъдим друга личност за председател", заяви.

"На срещата в петък ние обърнахме внимание, че няма как да водим конструктивен диалог след като някой се опитва да демонтира паметника на Съветската армия. В програмата ще има червени линии, които не могат да се прескачат и това е премахването и заличаването на историята и компрометирането на историческите данни", даде заявка обаче тя.

По думите й обаче представител на ДСБ е заявил, че за тях това е ключова тема.

Остава неясно как ще се разреши този въпрос, след като от областната администрация обявиха, че МОЧА е опасен и трябва да бъде демонтриран.