Времето в Украйна продължава да се влошава и да затруднява настъпателни операции на украинските сили в Запорожка област, където преди няколко месеца бе осъществен пробив на първата руска отбранителна линия.

Украинските сили изглежда се възползват от този период на предизвикателни метеорологични условия, за да консолидират отбранителните си позиции по частите от фронтовата линия, където не са провеждали контранастъпателни действия. По този начин спестяват жива сила и ресурси за бъдещи нападателни усилия. Установяването на украински тактически отбранителни позиции най-вероятно ще подобри способностите на защитниците да се отбраняват, като понасят дори още по-малко жертви в сравнение с агресора.

Подранилият "Генерал Зима" не е единствената причина за сгъстяването на украинските редици - руската армия провежда настъпателни операции в множество сектори на фронта. Според "Института за изследване на войната" Путин се стреми да изземе инициативата преди президентските избори през март 2024 г.

Агресорът оказва особено силен натиск по границата между Харковска и Луганска област, в близост до Бахмут и към Авдеевка. От последните изявления на официални украински военни става ясно, че руснаците действително са иззели инициативата в тези региони, докато украинците остават на по-добри позиции в окупираните зони на Южна Украйна (Херсонска и Запорожка области).

Остават сериозни съмнения дали настоящите руски офанзивни маневри ще създадат условия за постигане на значителни тактически успехи в близко бъдеще. Трудните метеорологични условия вероятно са забавили скоростта на руското настъпление по голяма част от фронтовата линия, увеличили са руските загуби и са навредили допълнително на морала на руските войници, предполагат експертите от "Института за изследване на войната". 

"Рашисти на седмицата"

Време е да наградим прославилите се през изминалите седем дни "Рашисти на седмицата".

"Бронзовият медал" грабва руският водещ Роман Голованов, който посочва нова причина за "специалната военна операция" на Русия в Украйна.

"Можеше ли войната да бъде избегната? Не. Нямаше как войната да бъде избегната. Ако това не се беше случило с Украйна, всичко щеше да се придвижи към китайските граници и това, което стана с Украйна, щеше да се случи с нас. Щяхме да се превърнем в прокси Украйна във войната (на Запада) с Китай", обяви Голованов, след което заговори за Украйна. "Братски народ? Не, това не е братски народ. Ние сме едно единично цяло".

На 8 декември Путин обяви, че ще се кандидатира за президент през 2024 г. Няма по-щастливи от "сребърните медалисти" - "отрядите на Путин".

Ако успее да завърши хипотетичен следващ мандат (до 2030 г.), президентът ще изпревари по продължителност на управлението си Сталин. Но той не ламти за власт. Това обяснява самият "златен медалист" Владимир Путин... през 2008 г.

"Различните хора са предразположени да развият зависимости към различни неща. Някои развиват зависимост към тютюна. Някои, прости ми Господи, развиват зависимост към наркотици. Казват, че най-силната зависимост е към властта. Никога не съм се изкушавал да остана на власт за трети мандат - никога".