На 10 декември в Белгород за втори пореден ден се нареди нескончаема опашка за яйца, предава "Комерсант". Жителите на града започнали да заемат стартови позиции пред магазин на Южния панаир от 05:00 часа сутринта. Те обяснили пред местния канал в Телеграм "Open Belgorod", че са ги привлекли изкусителните цени за яйца от 70 рубли (1,40 лв.), тъй като в обикновените магазини те стрували около 180 рубли (3,60 лв).

По-късно жители се оплакали, че въпреки голямата опашка на Южния панаир е пристигнала само една кола с яйца.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков обяснява, че на конкретния пазар се предлага "най-ниската цена за яйца в Централния федерален окръг". Местните жители дават логично обяснение за огромната опашка - "кокошите яйца се продават по 60 броя на човек, хората идват на групи от по шест души от едно семейство".

Властите на Белгородска област посочват, че яйцата са поскъпнали в цяла Русия поради увеличението на цените на храната за птици, оборудването и съхранението. Гладков успокоява населението, че поради повишеното търсене ще се увеличи броят на пунктовете, където може да се закупят яйца.

Според Росстат през ноември яйцата в Русия са поскъпнали с 40,3% спрямо миналата година. Затова главният прокурор на Русия Игор Краснов нареди да се извърши проверка на производителите и продавачите в регионите, където увеличението е над 40%.

На 8 декември Росселхознадзор разреши вноса на яйца от 17 турски предприятия.