След като през уикенда беше съобщено за възможно облекчаване на австрийското вето срещу Румъния и България за разширяване на Шенген, министърът на вътрешните работи Герхард Карнер заяви днес в радиоинтервю по първа програма на ОРФ, цитирано от БТА:

"Сега на ход е Комисията."

Той каза, че е поставил "ясни условия" пред Европейската комисия, които трябва да бъдат изпълнени, и че едва тогава ще подкрепи и вдигането на границите във въздушния трафик - "въздушния Шенген".

"Въпросът е, че се нуждаем от напредък в областта на защитата на външните граници на ЕС", отбеляза министърът.

По-конкретно той поиска от Комисията утрояване на броя на служителите на гранична полиция. Парите за инфраструктурата за защита на границите трябва да идват от Комисията на ЕС.

"Необходими са технически подобрения, особено на българско-турската и румънско-сръбската граница", подчерта той.

Карнер призова също за засилване на граничния контрол по сухоземните граници и приемането на търсещи убежище лица от страна на Румъния и България, особено афганистанци и сирийци.

Искането за постоянен контрол по сухоземните граници беше обосновано от Карнер с "проблема с трафикантите на хора". При подадени над 50 000 молби за убежище в Австрия, през летищата в страната са влезли по малко 150 души.

Вчера австрийски медии съобщиха, че Австрия може да се съгласи за това България и Румъния да влязат в т.нар. "Въздушен Шенген" при следните условия:

трикратно увеличаване на мисията на Фронтекс в България, като средствата за инфраструктурата за защита на границите трябва да бъдат осигурени от Европейската комисия;

засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния;

изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София;

приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България.

Румъния чака решението на Нидерландия за България

Румъния очаква решението на нидерландския парламент за България и тогава ще направи план за бъдещите си действия. Това заяви премиерът на страната Марчел Чолаку, цитиран от Диджи24 и БТА.

"Ние се интересуваме от преговорите, които ще приключат с Нидерландия. Там имаше избори и предстои решение за България. Очакваме това решение, за да видим подхода на Румъния напред. Справедливо е спрямо съседна държава като България да се изчака. Ще говоря и с президента на Румъния, защото той представлява страната в Европейския съвет", уточни министър-председателят.

Запитан за условията, които Австрия поставя по отношение на бежанците и за укрепването на границите, Чолаку обясни, че не е видял сирийци или афганистанци, които искат да живеят в Румъния.

“Предполагам, че не можем да ги принудим. Но нека да няма повече инциденти като този с кмета на Бая Маре г-н Керекеш, който успя да пресече границата с личната карта на свой братовчед, с десет години по-млад от него”, подчерта премиерът.

Според него исканията на Австрия не са преувеличени и Румъния трябва да укрепи границите си и да навлезе в нов етап на цифровизация.

“На първо място е нужна дигитализация. Имаме програма от комисията за границата с Украйна. Имаме пилотен граничен пункт със Сърбия, който работи много добре. В момента на един граничен пункт има четири системи за дигитализация. И четирите не са интегрирани. Необходимо е Румъния да навлезе в етап на дигитализация. Ако не може с добра дума, насила”, каза Чолаку.

Той допълни, че догодина, при унгарското председателство на Съвета на ЕС (юли-декември), Румъния ще продължи преговорите за втората стъпка за влизане в Шенген - по суша. 

Европейската комисия вижда стъпка в положителна посока

Европейската комисия определи предложението на Австрия да пусне България и Румъния в Шенген само по въздух като „стъпка в положителна посока“. Говорителят Кристиян Виганд потвърди, че то е получено в Комисията.

„Отбелязваме това развитие на ситуацията и се радваме да видим, че нещата се движат в положителна посока. Дискусиите продължават и Комисията е готова да предостави необходимата помощ“, заяви той.

Виганд коментира и искането на Виена за по-строг контрол на сухопътните граници на двете кандидатки, по-специално за трикратно увеличаване на мисията на „Фронтекс“ в България, като средствата за инфраструктурата за защита на границите да бъдат осигурени от Брюксел.

„За Европейската комисия защитата на външните ни граници е ключов приоритет, нека това да е съвсем ясно. И ние ще гарантираме, че ще бъде осигурено необходимото финансиране за целта. Колкото до „Фронтекс“, тя е готова да осигури подкрепа, колкото е необходимо. Нека повторя добре познатата ни позиция, чу България и Румъния са готови изцяло да се присъединят към Шенген, което казваме от 2011 г.“, изтъкна говорителят.