Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви, че ще предложи на правителствата на страните от ЕС да наложат санкции срещу израелски заселници, извършващи насилие над палестинците на Западния бряг, предаде Ройтерс.

Това стана след края на Съвет „Външни работи“ в Брюксел.

„Ще работим за налагането на санкции срещу заселниците екстремисти на Западния бряг. Аз ще направя предложение на страните-членки в тази насока, като следвам примера на САЩ и използвам нашата обща рамка за защита на човешките права. Работим върху това предложение“, каза Борел.

Макар да не спомена думата „евреи“, именно те се подразбират под заселници.

Преди началото на срещата френската външна министърка Катрин Колона заяви, че страната й обсъжда налагането на свои собствени санкции срещу лица, замесени в изграждането на незаконни еврейски селища на Западния бряг.

Борел определи ситуацията в ивицата Газа като апокалиптична.

„Надявам се да няма повече разселвания и нови окупации от страна на Израел“, каза той.

Според оповестени от него данни 85 на сто от жителите на региона са вътрешно разселени след началото на военните действия от страна на Тел Авив.

Същевременно Борел настоя ЕС да работи за предсказуема и дългосрочна финансова подкрепа за Украйна. Според него външните министри на повечето страни членки са били на мнение, че сега не е моментът помощта да бъде отслабена. Точно обратното - сега моментът изисква тя да се увеличи

„Путин се опитва да даде нов тласък на войната в Украйна преди изборите в Русия", изтъкна Борел.

Той допълни, че руските войски се прегрупират, мобилизирани биват повече военни, а Русия произвежда повече военно оборудване.