Унгария е готова да отстъпи по въпроса за подкрепата за европейската военна помощ за Украйна, намекна българският финансов министър Асен Василев.

Той разговаря с журналисти след заседанието на Съвет „Икономически и финансови въпроси“ (ЕКОФИН) в Брюксел.

Пакетът от 50 милиарда евро за Украйна се обсъжда от няколко месеца. Нагласите бяха той да мине максимално бързо. Това трябва да стане на Европейския съвет на 14 и 15 декември.

Днес страните членки (Съветът) на ЕС одобриха измененията в плана за възстановяване и устойчивост на Унгария, макар някои от тях да са се въздържали, изтъкна Асен Василев.

„Мисля, че това е стъпка в положителна посока“, отговори той на въпрос - дали това е договорка, която да накара Будапеща да промени позицията си.

Унгария ще получи пари по Плана за възстановяване, но с много тежки условия, припомни Василев. Но тя няма да вземе нито едно евро, ако не изпълни всички 27 условия, свързани с върховенството на закона.

„Това всъщност е начинът да се насърчи една държава да спазва европейските правила“, обобщи финансовият ни министър.

Главният въпрос в момента по думите му е откъде да се вземат средствата за Украйна. За това има няколко варианта.

„По линия на плановете за възстановяване има един неусвоен ресурс от 93 милиарда евро заеми, които държавите не взеха. Той е вече оторизиран от Комисията - трябва да се смени предназначението му.

Ние поддържаме този вариант. Това може би ще е компромисен вариант“, каза Василев.