Президентът на "Анкарагюджю" Фарук Коджа, който нокаутира съдия в края на мач от турската Суперлига и превърна постъпката си в световна новина, заяви, че го е направил заради "неправилни решения" и "провокативно поведение".

Халил Умут Мелер, който е международен рефер, падна на тревата и лежи в болница, като агенции и големи медии в южната ни съседка показват снимки и видеозаписи, на които той се вижда с шийна яка. Посетен е от човек от администрацията на президента Реджеп Тайип Ердоган, чрез който е разговарял по телефона с държавния глава, който още снощи осъди инцидента.

Случката стана в края на добавеното време на мача с "Ризеспор", в редиците на който бе Мартин Минчев, първи опитал да предпази ударения и паднал арбитър. Малко преди това гостите изравниха за 1:1, а срещата бе прекратена при този резултат.

Междувременно Коджа бе арестуван заедно с още двама заподозрени за ритници по Мелер.

"Този инцидент стана заради неправилни решения на рефера и провокативно поведение, коментира Фарук Коджа пред "Сабах спор". - Целта ми беше да реагирам словестно на действията му и да го заплюя в лицето. Ударих го в лицето, но това не доведе до счупване. След моя удар съдията стоя около 5-10 секунди и след това падна на земята."

Горното противоречи на това, което се вижда на видеозаписи - реферът пада веднага, точно като при нокаут.

Турската федерация спря футбола в страната за неопределено време.

От болницата в турската столица коментираха за медиите, че Халил Умут Мелер има счупена скула. Още при извеждането му от терена личеше отток под лявото око. Шийната яка му е поставена като предпазна мярка - заради падането и ритниците в главата.

Правят му тестове, изследвания и снимки, като досега не са открити други фрактури и травми.

Фарук Коджа подаде оставка

По-късно скандалният бос на "Анкарагюджю" подаде оставка:

"Бих искал да съобщя, че подадох оставка като президент на "Анкарагюджю", за да защитя клуба, феновете и семейството ми от по-нататъшни последствия. Надявам се, че този инцидент ще бъде повод да прочистим нашата футболна общност от културата на насилие и и други недостатъци.

В същото време се надявам, че структурните проблеми на турския футбол ще бъдат обсъдени по-ясно поради вчерашната ситуация. Бих искал да се извиня на всички, които бяха наранени от действията ми", каза Коджа в изявление.

Президентът на ФИФА: Насилието няма място във футбола

Инцидентът бе коментиран и от президента на ФИФА Джани Инфантино в Инстаграм. 

"Няма място за насилие във футбола - на или извън терена. Събитията след мача от турското първенство са напълно неприемливи и нямат място в нашия спорт или общество. Съдиите, играчите, феновете и служителите трябва да са в безопасност, за да се насладят на играта. Призовавам съответните органи да предприемат мерки за гарантиране на закона и реда на всички нива", написа той.