Става все по-обърващо. Какво всъщност е полезно да ядем?

Ново изследване се обявява против официалните предпреждения за вредите от консумацията на наситените мазнини. Статия в BMJ's Open Heart journal твърди, че тази препоръка е основана върху фалшиви данни и върху много "ограничени доказателства". Предупреждението, което британските власти започват да разпространяват в началото на 80-те години на миналия век, се базира на изследване, което се фокусира само върху мъже с проблеми със здравето, се казва в изследването. Авторите на новото проучване с ръководител Зое Харкомб, изследовател от Университета на Западна Шотландия, твърдят, че крайните изводи за вредата от наситените мазнини са били изкривени от начина, по който са събирани първоначалните данни. Жените са били изключени от събирането на данни и експериментите, които е трябвало да докажат връзката между мазнините и коронарната сърдечна болест, и така рисковете от наситените мазнини не са били на практика доказани.

Според действащите препоръки мъжете не трябва да консумират повече от 30 г наситени мазнини дневно. За жените ограничението е още по-сериозно - не повече от 20 г дневно. Новите изследвания реабилитират маслото и се обявяват против обезмаслените продукти и продуктите с ниско ниво на масленост. Може да върнете в списъка си с покупки като - ако въобще сте ги изваждали, разбира се - маслото, пълномасленото кисело мляко, пълномасленото прясно мляко, пайовете, кексовете и бисквитите, бекона, сметаната, шоколада. С какво обаче е добре да се разделите - трябва да намалите карбохидратите, захарта и консервирани храни, които имат отношение към болестите на сърцето. Такива са храни, които съдържат фруктоза (освен като естествено съдържаща се в целите плодове), белият ориз, бялото брашно, захарта и т.н.

Все пак водещи диетолози смятат, че предупреждението за консумацията на наситени мазнини не трябва да бъде премахнато, отчита Дейли Телеграф. Проф. Том Сандерс, преподавател по хранене и диетология в Лондонския Кинг Колидж казва, че сегашните предписания не трябва да бъдат променяни. Други специалисти напомнят, че наситените мазнини са от различен вид. Тези, които идват от пълномасленото кисело мляко или сиренето са всъщност много полезни и намаляват риска от някои типове диабет.