Нарушаването на наложените от ЕС санкции ще бъде криминализирано в Съюза.

Испанското председателство на Съвета на ЕС и Европейският парламент приключиха преговорите за европейско законодателство, което въвежда престъпни деяния и наказания за нарушаването на санкциите. Директивата гарантира, че тези, които нарушават или заобикалят ограничителните мерки, ще бъдат преследвани.

Съобщението дойде часове, след като Съветът и Парламентът се споразумяха за европейско законодателство, което да позволява конфискуване на активи от престъпна дейност. Мерките ще засегнат и нарушителите на санкциите на ЕС, когато влезе в сила съответната директива.

Това е особено важно в контекста на руската агресия срещу Украйна, отбелязват от Съвета и Парламента. Законът гласи, че страните членки ще трябва да дефинират определени деяния като престъпни. Тези деяния включват:

• Подпомагането на санкционирани от ЕС лица да заобикалят забраната за пътуване;

• Търговията със санкционирани стоки и извършването на трансакции с държави или компании, засегнати от ограничителните мерки на ЕС;

• Предоставянето на финансови услуги или извършването на финансови дейности, които са забранени или ограничени;

• Прикриването на собствеността върху парични фондове или икономически ресурси от лице, компания или орган, засегнати от европейски санкции.

Като престъпно деяние ще бъдат наказвани също така подстрекаването, подпомагането и насърчаването на тези престъпни деяния.

Търговията с военни материали ще представлява престъпно деяние не само когато е умишлена, но и когато е извършена със сериозна небрежност.

Възпиращи наказания

Страните членки трябва да гарантират, че нарушаването на санкциите на ЕС е наказуемо чрез ефективни, съразмерни и възпиращи мерки.

Когато нарушението на една ограничителна мярка е умишлено, максималното наказание трябва да бъде затвор. Конкретно страните членки трябва да гарантират, че престърленията, определени от директивата, носят максимално наказание от най-малко 1 година затвор или най-малко 5 години зад решетките в зависимост от деянието. Държавите могат да решат да прилагат и закони, предвиждащи по-големи присъди.

Освен да бъдат вкарвани в затвора, нарушителите на европейските ограничени мерки трябва да подлежат и на глоби.

Отговорност и санкции за юридически лица

Преговарящите от Съвета и ЕП се споразумяха, че юридическите лица, например компаниите, също могат да бъдат подвеждани под отговорност според описаните в директивата престъпления. Това ще става, когато такова деяние е извършено в тяхна полза от лице, заемащо водеща позиция в организацията.

Юридическите лица, нарушаващи ограничителните мерки, ще бъдат наказвани със сакнции, включващи отнемането на разрешенията за бизнеса им.

По-строго прилагане

Страните от ЕС трябва да увеличат усилията си и да гарантират, че санкциите на ЕС се прилагат. За тази цел те ще бъдат задължени да предвидят ограничена времева рамка, която да позволи правилното прилагане на закона. Става дума за времето, през което трябва да бъдат предприети правните действия.

Следващи стъпки

Постигнатото временно споразумение ще бъде връчено на КОРЕПЕР – постоянните представители на страните членки. Ако те го одобрят, текстът ще трябва да мине формално през Съвета и ЕП.