Социалното приложение Threads, част от платформата на Instagram, идва в Европа - след като месеци бе достъпно само за американци. 

Това става ясно не от официално изявления на Meta, компанията зад Instagram и Facebook, а от дискретно поставен таймер на сайта threads.net. Той се появява само при европейски потребители и разкрива, че приложението ще е достъпно на 14 декември.

Threads бързо придоби популярност в САЩ като алтернатива на Twitter, сега X. Хората на Зукърбърг бързо усетиха, че управлението на Илон Мъск ще отвори дупка в пазара и през юли тази година представиха новото приложение, което предлага подобни микроблогинг функции. То е свързано и с Instagram, което улесни притока на нови потребители. От лятото насам вече има над 33 млн. активни потребители месечно, макар първоначалният ентусиазъм да спадна.

Днес Meta обяви и разработката на фактчекинг програма, която ще работи едновременно по всички платформи на компанията - такава вече е налице във Facebook, но тя ще подава информация за фалшиво съдържание и в Instagram и Threads. 

Междувременно Мъск отново събра критики, след като върна профила на Алекс Джоунс, известен американски творец на съдържание, осъден за разпространяване на фалшиви новини.