Решението на управляващите е следното – журналистите няма да имат достъп до кулоарите на политическите партии, защото нямат интерес вие да вършите работата си свободно. Това каза пред медии в парламента Станислав Балабанов от "Има такъв народ", цитиран от БТА, а по-късно решението бе потвърдено от Никола Минчев от ПП-ДБ.

Минчев единствен - от своята група и от всички партии въобще - се е застъпил за всички искания на журналистите. В крайна сметка останалите казуси в петицията на журналисти, отразяващи работата на Народното събрание, ще бъдат адресирани - след Нова година. Но достъпът до кулоарите ще остане ограничен.

Балабанов заяви, че Делян Пеевски (ДПС) и Кирил Петков (ПП-ДБ) са се подигравали с исканията на журналистите.

"Дори с насмешка Пеевски и Кирил Петков на председателския съвет изкоментираха, че по никакъв начин не трябва да имате достъп до стаите, каква работа имате при народните представители, вашето място е тук, където са благоволили да ви пуснат въобще", добави Балабанов.

От тях се информирах, че интернетът ви е слаб – може би ще ви го засилят и ще ви сложат още един контакт, за да може да си включвате устройствата за работа, но няма да може да задавате свободно въпросите си на народните представители, каза още депутатът.

"Либералните и демократични представители се отнасят по най-долния комунистически начин със свободата ви", обърна се Балабанов към журналистите.

По думите му благодарение на ИТН, когато имаха мнозинство в 45 и 46 парламент, журналистите са работили свободно. Той добави, че сега благодарение на Кирил Петков, основно благодарение на ПП и Пеевски, няма да работят свободно.

"Пеевски каза нещо от сорта, че ви е тъмно тук, може би трябва да ви засилят малко светлината. И аз веднага го обръщам на метафора и може би е правилно да имате по-засилена светлина, за да гледате как Кирил Петков постоянно излиза от стаята на Пеевски", коментира Балабанов.

Той призова журналистите да продължават да отстояват позициите и свободата си.

Попитан дали е било обсъдено на председателски съвет в петък да няма пленарно заседание, Балабанов каза: "обсъдиха го, моята информация е, че в петък ще има коледно парти на ДПС".

"Поради тази причина, понеже Пеевски е уморен, тъй като той е министър- председател и носи на гърба си конституционните промени и бюджета на държавата, работи извънредно понеделник и вторник, и в петък решиха да почиват", коментира депутатът и добави, че от ИТН са били против.

По думите му в понеделник и вторник се очакват извънредни заседания.

Миналата седмица в деловодството беше внесена подписка на журналисти с няколко точки, сред които за по-добро интернет покритие пред пленарната зала и отваряне на кулоарите за достъп.

По-късно днес от Асоциацията на европейските журналисти в България излязоха с позиция срещу решението на парламента, като подчертаха, че са изпращали въпроси по част от казусите и преди:

"Асоциацията на европейските журналисти – България се присъединява към отвореното писмо на 85 парламентарни репортери до ръководството на Народното събрание. Акредитираните в парламента журналисти поискаха да им бъдат осигурени по-добри условия на работа. АЕЖ се занимава със случая още от началото на септември, когато изпрати запитване до председателя и всички заместник-председатели на парламента.

Поискахме отговор на следните въпроси:

– Осигурени ли са нормални условия за работа на журналистите пред пленарната зала в сградата, разположена на площад „Княз Александър I“? 

– Има ли достъп до безжичен и кабелен интернет с достатъчна скорост, така че колегите, работещи за радио и телевизия, да могат да вършат безпрепятствено работата си, предавайки от района на пленарната зала?

– Има ли възможност народните представители да влизат и излизат от сградата от входове и зони, недостъпни за журналисти?

– По каква причина е забранен достъпът на журналисти до т.нар. „кулоари“, в които се намират стаите на парламентарните групи?

– При издаването на акредитации за достъп Народното събрание прави ли справки в регистъра към Министерството на културата, поддържан по Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги? Има ли комуникация между двете институции по въпроса за обявените в този закон медии?

– Съществува ли механизъм за ограничаване журналисти, които системно нарушават правилата в Народното събрание? Ако да, какъв е той и къде е обявен?

В отговора (виж прикачения файл), който ни бе изпратен от парламента, се посочва, че има покритие на безжична мрежа, което осигурява добри условия за работа; че журналистите имат достъп до два от входовете на сградата, където се намират и бюрата „Пропуски”. В същото време се изтъква, че разположението на сградата на пл. „Княз Александър I” е съвсем различно от това на пл. „Народно събрание” и в новата сграда няма оформени „кулоари”.

АЕЖ намира за нередно, че повече от три месеца след повдигането на въпроса все още не са осигурени нормални условия за работа на журналистите и се налага те да излизат с открито писмо. Припомняме, че още през 2020 г., когато за първи път парламентът се премести в сградата на бившия партиен дом, АЕЖ възрази срещу ограниченията, наложени на журналисти, и посочи, че не е нормално депутатите да увеличават собствения си комфорт чрез смяна на сградата, като в същото време ограничават възможността на журналистите да вършат работата си и да информират обществото."