След седмици на преговори управляващата коалиция в Германия най-сетне постигна съгласие за решение на бюджетната криза. Става въпрос за финансов недостиг от около 17 млрд. евро. Трите управляващи партии преговаряха 4 седмици за новия бюджет. Те гарантираха, че и с него Германия ще постигне целите си – климатична неутралност, социална сигурност и подкреп аза Украйна.

Коалиционното правителство в Германия ще спази дълговата спирачка през следващата година, обявиха на пресконференция днес канцлерът Олаф Шолц, министърът на икономиката Роберт Хабек и министърът на финансите Кристиан Линднер. За да бъдат постигнати целите, ще бъде необходимо да се управлява със значително по-малко средства.

„Най-важното послание е, че правителството ще спази поставените си цели.. Ще продължим трансформирането на страната в климатично неутрална, ще подсилим социалните устои и ще продължим да подкрепяме Украйна в защитата й от Русия“, заяви Шолц. Вицеканцлерът Хабек също потвърди, че няма да има съкрщанеия и намаляване на помощта за Украйна, потвърди и вицеканцлерът Роберт Хабек.

„Гаранцията за подкрепа на Украйна за нейната защита срещу Русия остават непроменени -  това е сигнал, който Путин трябва да чуе.

Ще бъдат съкратени обаче субсидиите за предприятия, които преминават към климатично неутрални технологии. Според министъра на финансите Линднер това трябва да донесе три милиарда евро. Цената на емисиите от CO₂ за бензина и отоплението също ще се повиши. Планираната субсидия в размер на милиард евро за таксите за електропреносната мрежа също ще бъде отменена. Отоплението, зареждането с гориво и електроенергията вероятно ще станат значително по-скъпи. Спестявания се правят и във Фонда за климата и трансформацията, който ще се използва за финансиране на прехода към благоприятна за климата икономика. Въпреки че фондът ще бъде запазен, той ще бъде намален с 12 млрд. евро.

Министърът на финансите Линднер увери, че няма да има съкращения на "социалните стандарти". Той обаче посочи, че социалната държава ще стане по-ефективна. Целта е да се спестят 1,5 млрд. евро чрез интегриране на бежанците от Украйна на пазара на труда.