Откакто областната администрация на София-град обяви намерението си да демонтира Паметника на Съветската армия (ПСА) от центъра на столицата, „защитниците на изконното българско право“ над главите ни да размахва автомат „Шпагин“ руски окупатор, опитват всячески да компрометират идеята, че монументът е опасен за гражданите, защото му е нужна реставрация.

Стигна се дотам, че проруските здрави сили атакуваха демонтажа пред Административния съд в София, като изискаха цялата документация по случая. Надявайки се по този начин да спрат свалянето на композицията, получила ироничния прякор МОЧА (Монумент на окупационната Червена армия).

От областната управа предоставиха необходимите документи на съда, разбира се.

„Необходима е спешна реставрация, за която е нужен демонтаж и преместване, - категорични са оттам. - Паметникът не е поддържан през последните 70 години и са се появили пукнатини в бронзовите отливки, поради което съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите. При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани, което областната администрация няма да допусне.“

И припомнят, че с цел предотвратяване на произшествия още на 7 декември е поставена допълнителна ограда около ПСА, а предвидените стъпки са:

  • Демонтаж на бронзовите фигури, спрямо препоръките на скулптора за точките на захващане на фигурите;
  • Сортиране и надписване на демонтираните фигури;
  • Реставрация на бронзовите фигури и барелефи;
  • Излагане на реставрираните композиции на подходящо място, което предстои да бъде идентифицирано.

Въпреки призивите към гражданите за спокойствие и спазване на обществения ред, бранителите на МОЧА не мирясват. Затова нека прочетем какво пише в експертното становище за състоянието на бронзовите фигури на монумента. Привържениците му вероятно няма да са съгласни, ако огромните скулптури се сгромолясат на земята, или на нечия глава.

В подписаното от скулптура и реставратор Марин Марков експертно становище ясно е описано, че най-сериозните дефекти са пукнатините в бронзовите отливки, които са се получили по скулптурите.

„В долната част на тялото на червеноармееца те достигат размери до 3 м дължина и 5 см ширина“, се казва в становището.

Според Марков става дума за дефекти още при леенето на метала, лошо уплътняване, допускане на мехурчета и шупли в материала. Проблем има и с местата на заварките на отделните части на фигурите, където с времето са се получили надлъжни пукнатини.

Следващият проблем е корозията на укрепващите елементи – до 1/3 от фигурите са пълни с бетон, за да бъдат застопорени по-здраво върху постамента. Бронзът и бетонът обаче имат различно поведение при нагряване и изстудяване, пише специалистът. Съответно бетонът е позволил в структурата му да влизат вода и въздух, те от своя страна са стигнали до метала и са образували ръжда, а в резултат има отлепяне на бронзовата композиция от основата ѝ.

Съществува и естественото стареене на бронза – ултравиолетовата радиация води до окисляване, което е разрушило повърхностния слой на фигурите. В пукнатините са се завъдили гъбични образувания, които допълнително корозират метала.

Установено е и т.нар. бронзово гниене (бронзова болест) – това е специфична корозия, свързана с контакт на бронза с хлориди и др. агресивни йони. То не е „лекувано“ и на практика е унищожило текстурата и релефа на скулптурите.

Специалистът е установил и наличие на патина – тя за щастие влошава само външния вид на фигурите, а не е опасна.

И накрая Марков установява огромни липси на части от скулптурите, които допълнително ги компрометират. Най-много парчета са изчезнали от групата „Посрещане на Съветската армия“, защото тя най-често става обект на вандалски прояви.

А ето и как изглеждат проблемите през обектива на специалистите: