Възможно е да се стигне дотам всяка отделна страна членка на ЕС да сключи двустранен договор за помощ за Украйна, ако Унгария продължава да блокира предоставянето й.

Това е една от възможните алтернативи, съобщи след края на Европейския съвет в Брюксел ирландският премиер Лио Варадкар. По-рано за такъв вариант намекнаха и европейски дипломати.

„Работим много усилено, за да постигнем съгласието на всички 27 страни членки. Но трябва да работим и за потенциални алтернативи, за да имаме действащи решения, ако това не стане“, каза след края на срещата на върха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Унгария отново блокира пакета от помощ за Украйна, възлизащ на 50 милиарда евро. От тях 17 милиарда са под формата на безвъзмездни заеми, а останалите 33 милиарда - на кредити.

От кабинета на премиера Виктор Орбан дадоха да се разбере, че страната настоява Комисията да деблокира 21 милиарда евро от еврофондовете, които остават замразени заради неизпълнение на т.нар. суперкритерии, свързани с върховенството на закона.

Все пак Брюксел деблокира 10,2 милиарда за Будапеща. В резултат Унгария склони ЕС да започне преговори за членство с Украйна. Не мина обаче без циркове. Орбан напусна залата, докато останалите лидери гласуваха за решението.

Същевременно Комисията ще отпусне още 1,5 милиарда евро на Украйна в рамките на съществуващите договорености, постигнати по-рано, обяви Фон дер Лайен. Очаква се това да се случи в следващите дни. Този пакет възлиза на общо 18 милиарда евро.