Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова за втори път тази седмица се изказа остро срещу България. Преди дни тя взе думата заради започналия демонтаж на ПСА, а днес критикува свалянето от ефира на БНР интервю на посланика на федерацията в София Елеонора Митрофанова пред Петър Волгин.

"В България руските жени нямат право да дават интервюта или да пресичат въздушното пространство. Все още ли може да се диша в България?", написа Захарова в канала си в "Телеграм", пишат ТАСС и БТА.

Водещият на предаването "Политическо Некоректно" Петър Волгин обяви в ефир, че Програмният съвет на БНР е забранил излъчването на предварително записано интервю с посланик Елеонора Митрофанова. След това написа това и във Фейсбук.

По-късно сайтът на БНР обяви, че програмният съвет на обществената медия е взел това решение заради неспазване на журналистическите стандарти.

В края на миналия месец самолетът на външния министър Сергей Лавров не прелетя над България на път за Скопие, където той участва в годишната среща на министерско равнище на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Българското министерство на външните работи каза в изявление, че е разрешило на самолета на Лавров да премине над страната. 

В текста, цитиран от ТАСС, пише, че Мария Захарова, която придружаваше руския външен министър за срещата на ОССЕ, обаче няма право да премине над територията на България, тъй като е включена в санкционния списък на Европейския съюз заради войната в Украйна.