Самолетът с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров е прелетял на път за столицата на Република Северна Македония Скопие над територията на Турция и Гърция, но не над България, както се е предполагало, предаде руската агенция ТАСС, цитирана от БТА.

Тя се позовава на данни на специализирания сайт за проследяване на полети "ФлайтАуеър" (FlightAware). Полетът е продължил над пет часа, като Лавров вече е в Скопие за министерската среща на ОССЕ, предава кореспондент на ТАСС.

След искане от страна на Република Северна Македония бе дадено разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър Сергей Лавров през българското въздушно пространство, бе съобщило Министерството на външните ни работи във връзка с постъпили медийни запитвания.

В изявление на МВнР на България беше казано, че въз основа на постъпило искане от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, в качеството ѝ на действащ председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за 2023 г. и организатор на 30-ото заседание на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на 29 ноември - 1 декември 2023 г., за осигуряване на разрешение за прелитане на делегациите за участие в предстоящия Съвет на министрите на ОССЕ, МВнР дава разрешение за осъществяване на полет на Специалния летателен отряд "Россия" през въздушното пространство на Република България за изпълнение на полет за транспортиране на делегация за участие в международния форум.

ТАСС предполага, че причината самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е присъствието на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния списък съгласно действащото право на ЕС.

В изявлението на министерството на външните работи на България изрично се упоменава следното:

"Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него. Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица, съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна".

Захарова: Неграмотни чиновници опозоряват българския народ

Мария Захарова нарече „опасна глупост на чиновниците“ решението на България да не пусне самолета на Лавров, ако тя е на борда, предаде ТАСС.

„Става дума не просто за глупост на някакъв си интригант във властовите структури на България. Работата е там, че правилата за въздушните комуникации се регулират от Чикагската конвенция за международната гражданска авиация от 1944 г. Тя повелява под територия на държава да се подразбират „сухопътните територии и прилежащите към тях териториални води. Въздушното пространство не попада в определението „територия“, написа тя в „Телеграм“.

Затова по думите й действието на „незаконните евросъюзни санкции“ не могат да важат за преминаване без кацане на борда на въздушен съд на лице, на което е забранено влизането в държавата.

Според Захарова за първи път в историята властите на една държава забраняват в небето й да се намира не самолет, а човек в самолета, тъй като в нотата от българското външно министерство самият самолет получил разрешение за прелитане.

„Помислиха ли българските чиновници, че към хилядите натовски функционери, намиращи се в нашите огледални стоплисти, могат да бъдат приложени същите мерки в качеството на отговор? А помислиха ли си те по принцип за създаването на опасен световен прецедент. Мисля, че не. Кой даде право на неграмотни чиновници в София да опозоряват българския народ?“, пита Захарова.

И завършва с това, че делегацията вече е в Скопие.

ЕК: Страните членки не са длъжни веднага да ни уведомяват за разрешенията

Клуб Z попита дали България и Гърция са уведомили Европейската комисия за предприетите действия по отношение на самолета на Сергей Лавров.

„Има забрана всякакви руски превозвачи и самолети да прелитат над ЕС, като са предвидени много малко на брой изключения. Страните членки могат да прилагат тези изключения и нямат специфични задължения да уведомяват ЕК, когато ги прилагат. Те са задълвжени единствено да информират Комисията и другите страни членки при ситуации, когато разрешават на самолет да прелети или кацне в ЕС“, отговори на въпроэса ни говорителят Адалбер Янз.

На въпроса ни как Гърция е дала разрешение за прелитане главният говорител Ерик Мамер ни посъветва са попитаме властите в Атина.

Адалбер Янз допълни, че когато става дума за причините за даването на разрешение – например хуманитарни или други, включени в регламента на ЕС, страната членка трябва да уведоми Комисията в срок от две седмици, след като го е дала.

Руският посланик в Скопие посрещна Лавров

Пристигането на Лавров в столицата на РСМ беше потвърдено от фотографии, качени на официалния профил на руското министерство на външните работи в социалната платформа "Екс". От тях се вижда, че на международното летище "Скопие" Лавров е бил посрещнат от руския посланик в Северна Македония Сергей Баздникин.

Пристигането на ръководителя на руската дипломация стана часове след края на работната вечеря на министрите на външните работи и ръководителите на делегации на страните членки на ОССЕ  тази вечер, на която присъстваха и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, които дойдоха в Скопие в късните следобедни часове.  

Блинкън е излетял за Израел веднага след неформалната вечеря в Скопие. На пресконференция с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски Борел посочи, че пристигането на Лавров в Скопие е добра възможност "да чуе защо Русия е осъдена и изолирана и след това да каже на господаря на Кремъл, че Европейският съюз и ОССЕ остават единни в осъждането на агресивното и незаконно поведение на Русия".

Министрите на външните работи на Украйна, Литва, Латвия и Естония ще бойкотират срещата на ОССЕ в знак на протест срещу участието на руския министър на външните работи. 

Официално 30-ата среща на ОССЕ се открива днес в 11:00 часа българско време, но медиите ще имат достъп само до откриващата и закриващата сесия, както и пресконференцията на 1 декември, след края на срещата. 

На нея трябва да бъде избран следващият председател на ОССЕ, като след ветото на Русия и Беларус за Естония в понеделник във Виена беше постигнат консенсус и Постоянният съвет на ОССЕ, в който влизат 57 държави, взе решение Северна Македония да предаде председателството на организацията на Малта. 

През декември изтича мандатът и на четиримата изпълнителни лидери на ОССЕ - генералния секретар, ръководителя на Службата за демократични институции и права на човека и представителите за малцинствата и медиите, а едно от належащите важни решения е свързано с бюджета на организацията, който не е одобряван от 2021 година. Годишната среща е възможност министрите на външните работи да направят преглед и оценка на ситуацията със сигурността в евроатлантическата и евразийската зона, както и на работата на организацията във всичките й сфери на дейност.

По време на форума са предвидени съпътстващи събития, дискусии на теми, свързани с въздействието на промените на климата върху сигурността в региона на ОССЕ, младежта и гражданско общество, въздействието на мисиите на терен на ОССЕ през 2023 г., а в рамките на срещата Министрите на външните работи на държавите от Западните Балкани ще подпишат декларация за съвместна борба с корупцията, с фокус върху конфискацията на имущество и използването на дигитализацията.