Жерар Депардийо през последните дни е в центъра на пореден скандал, който удря още по и без това вече доста залинялото реноме на някогашната голям звезда на френското кино. Преди дни френската министърка на културата Рима Абдул Малак коментира, че думите и поведението му по време на пътуването на актьора до Северна Корея през 2018 г., разкрити наскоро в телевизионно предаване, са "позор за Франция", предаде АФП.

Днес семейството на Жерар Депардийо скочи в негова защита и заклейми "заговора" срещу актьора. 

"Нашият баща, дядо и чичо е обект на безпрецедентен заговор", написаха членове на семейството, сред които дъщерята на Депардийо - актрисата Жули Депардийо, в обръщение, публикувано в "Журнал дьо диманш". 

В събота през своите адвокати Депардийо обяви пред АФП, че ще предостави своя орден на Почетния легион на разположение на Рима Абдул Малак, която в петък обяви начало на процедура, която би могла да лиши актьора от това престижно отличие. 

По време на пътуване до Моасак, Югозападна Франция, с говорителя на френското правителство Оливие Веран, министърката осъди "абсолютно шокиращите коментари" в репортажа.  По думите на Рима Абдул Малак казаното от Депардийо може и да е било в тона на шегата и провокацията, но всъщност е доста неуважително и недостойно и е "позор за  Франция". 

Кадрите от пътуването на актьора, представени в разследваща програма на обществената телевизия, показват Депардийо, който в разговори с жени многократно прави неприлични забележки и жестове от сексуално естество, припомня БТА.

Рима Абдул Малак добави, че е била "отвратена", но все пак напомни, че Министерството на културата не може да дава инструкции, тъй като във Франция има пълна свобода на творчеството.

"Има режисьори, които могат да решат дали той да играе или не в бъдещи филми. Нямам впечатлението, че в момента на бюрото му има много предложения", каза още тя.

В съобщението си адвокатите на Депардийо изразяват съмнение, че с това действие се нанася допълнителен удар върху презумпцията за невинност. 

Преди дни, в четвъртък, Депардийо вече беше отстранен от Националния орден на Квебек от министър-председателя на френскоговорещата канадска провинция заради "шокиращи" изказвания за жени, излъчени в репортаж. 

"Скандалните изказвания на Депардийо пред камера шокираха международната публика, и то основателно. Поведението му петни репутацията на членовете на Националния орден на Квебек. Затова взех решението да наредя незабавно отстраняване от Ордена", каза премиерът на Квебек Франсоа Лего в свое обръщение. 

През декември телевизионният канал France 2 излъчи кадри, заснети пет години по-рано в Северна Корея. На тях актьорът прави серия женомразки забележки, придружени с обиди, по адрес на жени, включително и към малко момиче. 

Актьорът беше обвинен в изнасилване през 2020 г. след жалба от френската актриса Шарлот Арно. Актьорът отхвърля обвиненията.

Пак в четвъртък прокуратурата в Париж съобщи, че е започнало разследване във връзка със смъртта на френска актриса, която беше сред обвиняващите филмовата звезда Жерар Депардийо в сексуално посегателство, предаде Асошиейтед прес.

В своя публикация във Фейсбук през 2019 г. актрисата Еманюел Дебевер написа, че Депардийо я е опипвал през 1982 г., докато са се снимали заедно във филма "Дантон".  Партньорът на Дебевер е съобщил на полицията на 29 ноември, че тя е напуснала дома им, оставяйки "тревожна" писмена бележка, казват от прокуратурата в Париж. По-късно тя е скочила от парижки мост в река Сена, спасители са й оказали спешна помощ и е била транспортирана в болница.  Според съобщения в пресата актрисата е починала на 7 декември на 60-годишна възраст. 

През октомври Депардийо публикува отворено писмо във "Фигаро", в което се казва: "Искам да ви кажа истината. Никога, наистина никога не съм злоупотребявал с жена".

Парижката прокуратура каза, че предвид обвиненията на Дебевер срещу Депардийо е започнало разследване - процедура във Франция, когато причините за смърт са неизвестни или подозрителни.

По-рано тази година френският сайт Медиапар (Mediapart) публикува информация, според която Жерар Депардийо е обвинен в тормоз, опипване или сексуално посегателство над 13 жени. Документалният филм на Франс 2 твърди, че броят на обвинителките вече е 16.

Жерар Депардийо, чиято кариера е белязана от  ексцесии и скандали, има над 200 участия в киното и телевизията. Той беше и силно критикуван за яростната си защита на руския президент Владимир Путин, в един период французинът даже стана и руски гражданин, но след нападението над Украйна той се отказа от него и призна, че е сгрешил. През април м. г. определи инвазията на Путин като "неприемлива и безумна ексцесия" и призова час по-скоро оръжията да бъдат оставени настрана и да се премине към преговори за мир. Депардийо обяви тогава, че ще дари всички средства от предстоящите си концерти на украинския народ.