Отново гумите на 11 автомобила са срязани в района около Женския пазар в София. Това съобщиха граждани пред "Нова нюз", след като преди 5 дни се случи напълно идентичен инцидент.

Тази сутрин ситуацията се е повторила. На ул. „Цар Симеон“ между Женския пазар и бул. „Мария Луиза“ 11 автомобила са били открити с поне по две нарязани гуми

В нощта на 12 срещу 13 декември собственици на 11 автомобила се събудиха с нарязани гуми. Тогава те обясниха, че това не е първият случай, а поредица от вандалски прояви.

Броят на нарязаните гуми на всяка кола бе различен - между 1 и 3. Потърпевшите се надяват поне част от щетите да бъдат изплатени.

"Трябва да знаят, че когато отидат при застрахователя да предявят претенция за обезщетение, трябва да имат документ от полицията, че това събитие се е случило. Той е достатъчен, за да уважи застрахователят тяхната претенция. Иск може да се заведе само по застраховката "Каско", докато "Гражданска отговорност" не покрива такъв род щети. Тя е със съвсем друга цел", обяснява пред медията Нина Колчакова от Асоциацията на българските застрахователи.

От столичната полиция първоначално се похвалиха пред Нова тв, че вече има задържан. Заподозреният бил 28-годишен мъж, а това далеч не е първият му сблъсък със закона.

После обаче се оказа, че той - по думите на съкооператорите от квартала, е пуснат след прокурорските 72-часа задържане.

Молбата на гражданите е общината да инсталира камери на улиците, които да се следят.

Ето и прокурорското съобщение по случая от 15 декември:

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 28-годишен мъж, противозаконно повредил 11 леки автомобила.

На 13.12.2023 г. на кръстовището на ул. „Цар Симеон“ и ул. „Цар Борис“ в гр. София, обвиняемият В.К. в условията на продължавано престъпление с 11 деяния е срязал гуми на 11 леки автомобила, собственост на различни граждани.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 216, ал.1, пр. 2, вр. чл. 26, ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода” за срок до 5 години.

С постановление на наблюдаващ прокурор В.К. е задържан за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.