Руският орган за извършване на финансов надзор Росфинмониторинг включи популярния писател на криминални романи Григорий Чхартишвили, известен под псевдонима Борис Акунин, към списъка си с терористи. Не са предоставени обяснения за решението.

На 13 декември Акунин бе тайно записан от руските комици Вован и Лексус. Пред тях той заяви, че разбира концепцията "добрият руснак е мъртвият руснак", смята за нормално атаките на дронове срещи руски градове и Кримския мост и подкрепя разделянето на Русия. 

Според "Интерфакс" срещу писателя е започнало разследване по обвинение в дискредитиране на руските Въоръжени сили.

Преди по-малко от седмица един от най-големите издатели в Русия, AST, и най-голямата верига книжарници в страната, "Читай-город - Буквоед", обявиха, че няма да разпространяват книги на Акунин и Дмитрий Биков, друг популярен писател, заради техните проукраински коментари.

На 14 декември, ден след разпространението на записа с Акунин, руският депутат Андрей Гурульов публично заяви, че писателят "трябва да бъде унищожен" за критиките си срещу кървавата руска инвазия в Украйна.

"Кой е Акунин? Враг! И вече казахме, че врагът трябва да бъде унищожен. (...) Не знам кога всички ще сме съгласни, че независимо къде се намира, тук или в чужбина, човек, който желае поражението на страната си, който желае смъртта на руския народ, трябва да бъде унищожен", каза Гурульов.

Акунин бе сред десетките руски писатели, които открито осъдиха инвазията. На 24 февруари 2022 г. той написа във Фейсбук, че в Русия "започна нова ужасна епоха".

"До последния момент не можех да повярвам, че Путин ще започне тази абсурдна война и грешах. Винаги съм вярвал, че в крайна сметка здравият разум ще надделее и грешах. Лудостта надделя".

Акунин напусна Русия през 2014 г. В момента живее в Лондон.