Тайванската президентка Цай Ингвен поднесе съболезнования и предложи помощ на Китай след смъртоносното земетресение, което причини смъртта на най-малко 126 души и рани стотици късно вчера, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че така Тайван е подал ръка на Пекин въпреки засилването на напрежението през последните четири години. Китай смята демократичния самоуправляващ се остров за своя територия и иска да установи суверенитет върху него с политически и военен натиск, посочва Ройтерс.

В такава обстановка тайванската президентка поднесе "искрени съболезнования" на семействата на загиналите при земетресението.

"Тайван е готов да предложи помощ в отговор на бедствието", обяви Цай в социалната мрежа "Екс".

Тя написа своето послание на английски и с опростени китайски йероглифи, които са използвани в Китай, но не и в Тайван, отбелязва Ройтерс.

Цай е поднасяла съболезнования и след предишни природни бедствия в Китай, включително смъртоносното земетресение в западната провинция Съчуан миналата година.

Пекин засилва натиска си върху острова, където следващия месец ще бъдат произведени важни президентски избори.

Днес тайванското министерство на отбраната съобщи, че предполагаем китайски метеорологичен балон е прелетял над невралгичния Тайвански проток вчера.

И макар летящият обект да е останал далеч на север от острова, това е третият подобен инцидент този месец.

Трус с магнитуд 6,2 по Рихтер разтърси Северозападен Китай

Най-малко 116 души са загинали при силното земетресение в Северозападен Китай, предаде държавната новинарска агенция Синхуа, като се позова на властите.

Трусът с магнитуд 6,2 бе регистриран една минута преди полунощ (17:59 ч. българско време) вчера. Той е станал на дълбочина от 10 километра, с епицентър в провинция Гансу.

До момента е потвърдена гибелта на 105 души в този регион. В съседната провинция Цинхай са загинали най-малко 11 човека.

Нанесени са щети на инфраструктура и сгради, а електрозахранването и водоснабдяването са прекъснати в няколко села. На места влаковете не се движат.

Над 4700 сгради са понесли щети само в провинция Гансу.

Китайският президент Си Цзинпин нареди мащабна операция по спасително-издирвателни дейности и подпомагане на хората в засегнатите райони.

Времето в района на земетресението е мразовито, като температурата e минус 14 градуса по Целзий.

Миналата седмица Северен Китай бе обхванат от студена вълна, която донесе рекордно ниски температури на редица места.

Западната част от страната е сеизмичен район, където и преди са ставали смъртоносни земетресения.

Междувременно трус с магнитуд 5,5 бе регистриран на дълбочина от 10 километра в Синцзян-уйгурския автономен район, също в Северозападен Китай.