Испанската журналистка и писателка Рут Баса обяви днес, че е подала жалба в Испания срещу френския актьор Жерар Депардийо за изнасилване във връзка със събития, случили се в Париж през 1995 г., предаде АФП, на която се позовава БТА.

51-годишната авторка каза за агенцията, че миналия четвъртък е подала жалба в испанската полиция за изнасилване, за което се твърди, че се е случило по време на интервю с френския актьор на 12 октомври 1995 г. в Париж за списание "Синемания". Това потвърждава информация, разкрита от всекидневника "Вангуардия". 

Рут Баса, която по това време е била на 23 години, а актьорът - на 46, говори за "нахлуване без никакво съгласие, по всяко време" и казва, че се е чувствала "парализирана" по време на събитията, за които се твърди, че са се случили в помещенията на бившата продуцентска компания Roissy Films.

В Испания престъплението "сексуално посегателство" включва и изнасилване според Наказателния кодекс.

Рут Баса говори пред АФП за "сексуално посегателство", но на въпроса дали е било изнасилване, тя отговаря утвърдително, казвайки, че "полицията го квалифицира като такова".

След като АФП се свързва с тях, от полицията и прокуратурата са казали, че не са в състояние да потвърдят подаването на тази жалба, която ще бъде третата срещу актьора за сексуално насилие след 2018 г.

Журналистката обяснява пред АФП, че "напълно" е била забравила фактите, докато не е прочела за разследването, публикувано от новинарския уебсайт "Медиапар" през април, в което тринадесет жени обвиняват актьора в сексуално насилие.

По думите й тази статия провокира у нея "вътрешен пусков механизъм" и "проблясъци" на паметта, потвърдени от лични бележки от онова време, които тя казва, че е намерила отново. 

От правна гледна точка тази жалба има малък шанс за успех поради изтекла давност. Въпреки това Рут Баса обяснява, че е решила да я подаде с надеждата, че може да "помогне на други" да направят същото.

От 2020 г. Жерар Депардийо е разследван за изнасилване, след като беше обвинен от  актрисата Шарлот Арну през 2018 г. Актьорът отрича обвиненията. 

В началото на декември по националния телевизионен канал Франс 2 беше излъчен разследващ документален филм относно обвиненията в сексуални посегателства срещу Депардийо, включващ кадри, на които той многократно прави неприлични забележки и жестове по време на пътуване до Северна Корея през 2018 г. Репортажът предизвика нова шокова вълна. 

Втора жалба за сексуално посегателство, което Жерар Депардийо отново отрича, е подадена от комедийната актриса Елен Дарас. Тя е свързана със събития, датиращи от 2007 г., също с изтекла давност. 

В понеделник беше съобщено, че восъчната фигура на френския актьор Депардийо е прибрана в понеделник от експозицията на парижкия музей "Гревен".

Решението за изтеглянето ѝ е взето "в отговор на негативните реакции на посетителите (минаващи покрай восъчната фигура на актьора), както и в нашите профили в социални мрежи", уточни източникът.

В края на миналата седмица актьорът беше отстранен от Националния орден на Квебек и лишен от званието "почетен гражданин" на община в Белгия. 

Във Франция министърката на културата Рима Абдул Малак обяви в петък, че срещу актьора е започнало процедура, която може да доведе до отнемането на ордена на Почетния легион.

На следващия ден Депардийо отговори чрез адвокатите си, че предоставя тази престижна награда "на разположение" на министъра.

След това семейството му обяви,  че актьорът е станал жертва на "заговор" в статия, публикувана в "Журнал дьо диманш".