В Сливен са регистрирани близо 25% от всички ранни бракове и раждания в България. Това са деца, които раждат на 13, 14 и 15 години. Една от родилките в Сливен е станала майка на 10-годишна възраст. Данните са част от официална статистика на Министерството на здравеопазването.

„Статистиката на НСИ и МЗ за миналата година: в Сливен има 104 деца, родени от малолетни майки. Има майка на 10 години, 4 майки на 13 години, 28 майки на 14-годишна възраст и 72 майки на по 15 години. Предполагам, че и тази година статистиката няма да е по-различна.”

Това посочва завеждащата едно от родилните отделения в болница в Сливен д-р Люба Бъчварова.

Става въпрос за майки, които нямат родителски капацитет, казва лекарката.

„Обикновено, когато се роди такова дете, по-възрастни членове на семейството поемат грижата за него. Има и немалко момичета, които са сами. Те много трудно могат да се справят с родителските си задължения. Често при нас остават деца, които с месеци не се потърсват.

Рискът от тези ранни раждания – освен за здравето на майките, е и за бебетата, които често са недоносени и се налага да полагаме интензивни лекарски грижи за тях. Те стават постоянни пациенти на детските отделения”, посочва доктор Бъчварова.

Тези невръстни майки след това продължават да раждат. "Има майки, които на 17 години имат по три деца", споделя опита си лекарката. "Конкретно и в отделението сега има такъв случай - майка, която на 13 години е родила първото си дете, с малформация и е починало. Сега на 17 години е с трето дете, което в момента е при нас".

"Трябва да се работи и със семействата, и с майките - да има някакво обучение на тези хора. Като родят на 13 години, тези момичета остават напълно извън обществото, нямат образование, нямат никакви възможности за развитие и за тях животът преди да навършат 20 години буквално е изчерпан", казва д-р Бъчварова.