Руският президент Владимир Путин е наредил на руското правителство да измисли алтернативни Олимпийски игри и други нови международни спортни състезания до средата на следващата година, предаде руският кореспондент на германската обществена телевизия ARD в Москва.

Очевидно той има предвид надпревари, в които руските спортисти ще могат да се състезават с чуждестранни без санкции.

Руските спортисти и отбори не биват допускани до участие в много международни първенства и турнири като санкция заради войната срещу Украйна. В заповедта на Путин се посочва, че на руските спортисти трябва да бъде осигурен свободен достъп до международни прояви и да се насърчи тяхното деполитизиране. Очевидно е, че трябва да бъдат поканени заинтересовани асоциации от други държави.

Догодина се организират игри на страните от БРИКС, а още през пролетта Русия изяви желание да домакинства на Игри на добра воля.

Решението на Международния олимпийски комитет (МОК), според което руски спортисти ще могат да се състезават на Олимпийските игри в Париж догодина само под неутрален флаг и без национален химн и символи, беше разкритикувано в Русия. Преди почти седмица Путин коментира въпроса в предаването "Пряка линия" по руската държавна телевизия и не изключи бойкот:

"Ако целта е да се изолират нашите водещи спортисти и да се покаже, че руският спорт не се развива или, напротив, умира, то Министерството на спорта и Руският национален олимпийски комитет трябва да анализират това и да вземат информирано решение."

Паради като в съветската епоха

Путин също така инструктира правителството да инвестира много в насърчаването на спорта. В Далечния изток на Русия ще бъдат изградени тренировъчни центрове за бойни изкуства, гимнастика, хокей на лед и тенис. В бившата олимпийска столица Сочи ще бъде изграден тренировъчен център за руския национален отбор по футбол, а в Урал ще бъдат създадени центрове за колоездене, биатлон и бързо пързаляне с кънки.

Но това не е всичко: Путин иска да възроди спортните постановки от съветската епоха. До 1 март правителството трябва да изготви конкретно предложение за провеждане на спортни паради на Червения площад в Москва. По времето на съветския диктатор Йосиф Сталин тези паради са се провеждали ежегодно през 30-те години на миналия век, като хиляди спортисти са марширували по Червения площад във формации като войници.

Целта е била да се демонстрират успехът и превъзходството на съветския режим. Путин очевидно иска да се възползва от това, за да демонстрира спортните постижения на Русия.