Областният управител на София Вяра Тодева е под охрана заради демонтажа на паметника на съветската армия, по-известен като МОЧА (Монумент на окупационната червена армия).

Това се разбра от думите на вътрешния министър Калин Стоянов в ефира на БНТ.

Областният управител е под охрана заради "получени заплахи, лично при нея", обяви Стоянов.

"Заплахите са множество, в рамките на няколко дни. Знаете, че с решение на АССГ се указа незабавно и безусловно да бъде спрян демонтажът...", допълни.

От думите му се разбра, че няма разпитани, задържани ли друго за въпросните заплахи.

Тодева е под охраната на жандармерията от 15 декември.

Както е известно административният съд в София (АССГ) постанови вчера спиране на демонтажа.

Вяра Тодева каза пред БТА, че областната администрация ще обжалва разпореждането са съда, за което тя има тридневен срок.

Като мотиви Административният съд посочва, че не е представен административен акт, нито договори, от които да става известно какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрацията на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за съхранение и охрана, и каква – за реставрацията и последващото монтиране на вещта, кои длъжностни лица следва да упражняват контрол по изпълнението на демонтажа и реставрацията на паметника.

БТА припомня, че процесът по демонтаж започна на 12 декември. След демонтажа се планира възлагането на обществена поръчка за самата реставрация. След реставрацията фигурите ще бъдат изложени на подходящо място в Музея на социалистическото изкуство, като се обследва и нов терен за тях. 

Вчера областният управител на София каза, че планът за демонтажа на фигурите и барелефите на Паметника на Съветската армия е разчетен за 59 дни. Разчетите показват, че демонтажът ще струва 260 хил. лева, които включват всички дейности, включително и осигуряването на охрана за следващите 12 месеца, добави тя.

Иначе МВР министърът се похвали днес, че само за 20 дни министерството е установило кои са били полицейските насилници по време на кървавия протест срещу БФС, задари който от ПП-ДБ поискаха оставката му, но ГЕРБ и ДПС не го дадоха.

В резултат на бързите действия, които предприехме, имаме образувани 4 дисциплинарни производства и имаме уволнени 4-ма служители. Успоредно вървят дисциолинарни проверки за 9 служители за 10 нарушения, като може да прераснат в уволнения - заяви Стоянов.

Данните: събирани с видеонаблюдения, експертни справки, в т.ч. от видеа на граждани.

"Факт е, че към момента имаме 4-ма уволнени" - изтъкна МВР министърът.