14 души са загинали, поне 30 са ранени след стрелба в Карловия университет в Прага, Чехия, съобщи "Асошиейтед прес". 

Девет души от ранените са в тежко състояние. Районът около университета е отцепен.

Чешката полиция съобщи, че стрелецът е неутрализиран. Засега не са ясни мотивите за нападението.

Според чешката преса убиецът е 20-годишен студент по японистика. Той най-вероятно е поставил взривове из сградата. Днес по-рано в Прага е открит застрелян мъж - бащата на стрелеца.

Нападението е станало във Философския факултет на Карловия университет на площад "Ян Палах". На мястото на инцидента е пристигнала полиция с голям контингент, включително специални части. Площад "Ян Палах" се намира само на няколкостотин метра от известния Карлов мост, символ на града на река Вълтава.

Според очевидци освен изстрели се е чула и силна експлозия. Полицията призова хората да избягват района. Жителите не трябва да напускат домовете си. Снимки показват студенти, които напускат сградата на университета с вдигнати ръце. Стрелецът е бил видян за последен път на покрива на сградата на факултета. Съобщава се също така, че е била чута експлозия.

Чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракушан заяви по обществената телевизия CT, че няма данни за втори стрелец. Ракушан призова населението да следва инструкциите на полицията.

Студенти и служители на университета обявиха в социалните мрежи, че са се барикадирали в лекционните зали и кабинетите. Те получили мейл от полицията да се барикадират в стаите и да загасят лампите. Стрелецът се е придвижвал на четвъртия етаж. Сега предстои хората да бъдат изведени от сградата един по един. Службите за спешна помощ изпратиха на мястото на инцидента няколко линейки.

Карловият университет е основан през 1348 г., което го прави един от най-старите университети в Европа. В него се обучават общо около 49 500 студенти. От тях около 8000 изучават дисциплини като немски език, славистика и история във Факултета по изкуствата.