Тъмните облаци над главата на Жерар Депардийо се сгъстяват, а след свои изказвания в скандала се оказа замесен и френският президент Еманюел Макрон.

Феминистки и политици от левицата реагираха гневно, след като Макрон защити Депардийо – който е под официално разследване за изнасилване и е изправен пред нова проверка заради сексистки коментари, и го нарече като мишена на „преследване“, пише "Гардиън".

„Никога няма да ме видите да участвам в преследвания... мразя такива неща“, каза Макрон пред телевизионния оператор France 5, попитан за възможността Депардийо да бъде лишен от държавна награда, след като документален филм показа кадри на сексистко и неподходящо поведение от страна на звездата по време на пътуване в Северна Корея.

„Аз съм голям почитател на Жерар Депардийо, той е невероятен актьор... гений на своето изкуство. Той направи Франция известна по целия свят. И казвам това като президент и като гражданин, той кара Франция да се гордее", каза още френският президент в сряда вечер.

Критиците в четвъртък осъдиха изкзването му, а един опозиционен политик обвини Макрон, че е "главен пропагандатор на културата на изнасилване". Няколко ключови фигури в киното и телевизията заявиха, че няма да работят отново с Депардийо, след излъчването на документалния филм по обществения канал France 2 по-рано този месец.

В него има кадри на Депардийо по време на пътуване на френската звезда до Северна Корея през 2018 г., за да отбележи 70-ата годишнина на секретната държава. Актьорът, който пътува до Пхенян с телевизионен екип и знае, че го снимат, прави нецензурни коментари към жени и за жени, многократно е тормозил сексуално преводачки, прави сексуални коментари за дете в база за конен спорт, което язди кон. Документалният филм интервюира и актрисата Шарлот Арно преди пет години обвини Депардийо в изнасилване и сексуално посегателство, което се е случило на два пъти в дома му в Париж през 2018 г., когато тя е била на 22 години. Тогава Депардийо, приятел на баща ѝ, е на 70 години. Среща френската звезда има официално разследване за предполагаемо изнасилване и сексуално насилие по друг случай от декември 2020 г. Адвокатите на Депардийо отхвърлят всички обвинения срещу него.

Рима Абдул Малак, френската министърка на културата, в края на миналата седмица каза, че Депардийо е засрамил Франция с коментарите си за жените и момичетата в документалния филм. Добави, че тече дисциплинарна процедура за отнемане на държавната му награда - Ордена на почетния легион. Президентът обаче се противопостави на такава възможност. 

„Не отнемаш на някого Ордена на почетния легион въз основа на репортаж“, коментира той.

Наградата, най-престижната, която правителството може да даде и която Депардийо получи през 1996 г., "не е морален инструмент". Съдебният процес трябва да продължи, каза президентът и добави, че е важно Депардийо да бъде считан за невинен до доказване на противното.

Но коментарите на президента, че се гордее с Депардийо, предизвикаха възмущение в левицата и сред правозащитниците.

В позиция на редакцията сп. "Ел" гневно възрази на коментарите на Макрон:

"Не, господин президент. Не се гордеем. Нито с Жерар Депардийо, нито с вашите думи". 

И продължава:

"Еманюел Макрон, който вече не се притеснява за преизбирането си, разкри истинското си лице - на мъж, който подкрепя изнасилвачи, на президент, който ни накара да вярваме в ангажимента му към жените, само за да ги предаде".

Франсоа Оланд, бившият президент социалист, коментира пред France Inter radio:

„Не, не се гордеем с Жерар Депардийо, когато, докато гледаше младо момиче на 12 години, яздещо кон, той я сексуализира.“

Според Оланд Макрон, който беше обявил, че един от неговите приоритети е да сложи край на насилието срещу жени, не е трябвало да прави коментарите в защита на звездата на френското кино и е трябвало да говори за жените, а не за статуса на Депардийо като актьор.

Ан-Сесил Майферт, президент на Френската фондация за жените, нарече коментарите на Макрон „позорни, презрени и от друга ера“. Пред BFMTV тя коментира, че президентът не е показал никакво уважение към жените, които застават срещу могъщи мъже. Софи Бусиер, говорител на партията на Зелените, нарече Макрон „главен пропагандатор на културата на изнасилване“.

Депардийо, един от най-известните френски актьори, е участвал в повече в над 200 филма. В отворено писмо до "Льо Фигаро" през октомври актьорът отрече всички обвинения, като добави, че всяка среща с Арно е била по взаимно съгласие. Обяви се за жертва на линч, организиран от "медиен съд" и декларира: "Никога, никога не съм малтретирал жена."

Преди дни и испанска журналистка и писателка обяви, че е подала жалба за изнасилване срещу него.