Започва безплатно поставяне на пневмококови конюгантни ваксини за хора на и над 65 г. от януари другата година, съобщиха в петък от Министерството на здравеопазването. Ваксинирането се осигурява по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции.

Целта през следващата година е да се постигне 5% обхват на целевата група, което означава 74 109 имунизирани лица. Ваксината се поставя веднъж в живота и е еднодозова. Имунизацията ще се прилага от общопрактикуващите лекари, които трябва да заявят количеството ваксини, което да им бъде доставено.

"Пневмококовите инфекции са сред основните причини за заболяемост и смъртност в света при хората на и над 65 г. Най-голямо е въздействието им при възрастните, при които пневмококовата пневмония е най-честата изява на пневмококова болест", обясни д-р Кремена Пармакова, началник отдел „Надзор на заразните болести“ в МЗ.

Изпълнението на задължителния имунизационен календар за първото тримесечие на 2024 г. е обезпечено. Всички необходими ваксини са налични в МЗ, Регионална здравна инспекция (РЗИ) и лечебните заведения.

На брифинга бяха представени и новите инициативи на МЗ – провеждането на уебинари с лекари „На разговор за ваксините“, както и „Добра имунизационна практика“, която събира опита на медицинските специалисти при прилагането на ваксини.

През 2021 г. ваксинационното покритие за грип сред хората на и над 65-годишна възраст е било 14%. Това съобщи Петранка Жекова, представител на фармацевтична компания, миналата седмица по време на Регионална годишна среща по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при възрастните. Близо половината от общопрактикуващите лекари в страната са постигнали над 20% ваксинационно покритие сред пациентите си, допълни Жекова.