„На камиони дойдоха, на камиони си заминаха…“

Така блогърът Асен Генов коментира във фейсбук извършеното рано тази сутрин, още преди разсъмване, извозване на демонтираните фигури от Паметника на съветската армия в София, известен още като МОЧА. Той засне и публикува снимки от събитието.

„Докато се разхождах тази сутрин из Княжеската градина, съвсем случайно, около 04:30 станах свидетел на последния път на шпагина, неговия приносител и антуража му към историята. Така, сагата с ареста ми, заедно с още няколко души , започнала в далечната 2013-та, навлезе в последна, сигурен съм, финална фаза.

Има паметници - Руски, В. Левски, на Опълченците на Шипка и много други, които са истински паметници. Красиви, ненатрапчиви, славни и исторически. Има и пропагандни градежи - “жалони на поробителя”, както ги нарича един от авторите им. На вторите мястото е в музея“, пише Генов.

Междувременно от Областната администрация на София съобщиха, че демонтираните фигури на МОЧА се транспортират днес до площадката за съхранение.

От управата допълват, че успоредно с извозването започва и изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите.

След две разпореждания на Административния съд - София-град областният управител Вяра Тодева е наредила спиране на дейностите по демонтажа. Това е станало още на 19 декември, а самите разпореждания са обжалвани в срок.

За опазване на демонтираните бронзови фигури на площадката за съхранение е сключен договор с Общинската охранителна фирма „Егида – София“ ЕАД. Техническата спецификация за планираната реставрация ще извърши “Марковстудио” ООД, съобразно договор, сключен вчера – 22 декември 2023 г.

Накрая от Областната администрация изтъкват, че продължаваг да изпълняваг своя ангажимент да реставрира фигурите от мемориалния комплекс, въпреки неоснователните и манипулативни твърдения на трети страни, които видимо действат против обществения интерес.